23 Mart 2009 Pazartesi

sarımsak soslu cevizli levrek

Bugün masamızda sağlık ve lezzet vardı...
Eşimle bu leziz balığın tadına doyamadık. Sarımsak ve cevizin levrekle buluşmasıyla ortaya enfes bir tat çıktı.
Yanında da yeşil salata...
İş dönüşü önce Kipa'ya uğrayıp 2 tane levrek aldım ve temizlettim. Eve gelince doğru mutfağa..
  • İyice yıkadığım levrekleri, alüminyum folyo döşediğim fırın tepsisine koydum.
  • Tuzlayıp üzerine soğan halkaları ve havuçları sıraladım.
  • Ve hemen 200 C sıcaklığındaki fırına attım.
  • Bu arada 1 çay bardağından az zeytinyağının içine 2 diş sarımsak ve 4-5 tane ceviz rendeledim. Kekik ve az pul biber ilave edip, iyice karıştırdım.
  • Balıkları fırına koyduktan 20 dakika sonra, tepsiyi fırından çıkarıp hazırladığım sosu levreklerin üzerine ve arasına döktüm.
  • Tekrar fırına koyup 10 dakika kadar daha pişirdim.
  • Üzerlerinin de kızarması için kısa bir süre ızgarasını açtım.

Mis gibi sarımsak ve balık kokusu mutfağı sardı. Daha sık yapmalıyız diyerek afiyetle yedik.

20 Mart 2009 Cuma

çikolatalı cevizli kurabiye

Ailece çikolatayı ve çikolatanın içine girdiği herşeyi çok seviyoruz. Tam bir nutella canavarıyız örneğin. Kavanoz açıldı mı, ertesi gün dibi görünüyor.

Resimde gördüğünüz kurabiyeleri yaparken, seramik çalışmalarına çok meraklı olan birisi hemen daldı hamurun içine.
Bu kalpli kurabiyeyi de babası ve benim için yapmış:) Diğer denemeleri maalesef kabarınca başarılı olmadı.


  • 2 yumurta
  • 1.5 sb şeker
  • 3 yk yoğurt
  • 1/2 pk margarin
  • 1/2 sb sıvıyağ
  • kabartma tozu
  • damla çikolata
  • ceviz
  • alabildiğince un

Hamuru elimle şekil vermeden kopararak tepsiye sıralıyorum. Bu görüntüleri daha çok hoşuma gidiyor. İsterseniz çikolata yerine kuru meyveler de koyabilirsiniz.

15 Mart 2009 Pazar

şambali

Nihayet bu haftasonu eşime şambali yapabildim.
Hakiki mi değil mi bilemiyorum ama severek yedi.

Aslında bugünkü şambali testini misafirlerimizle beraber yaptık.
Bazen bize anne baba kadar yakın olan , bazen de yakın arkadaş gibi sohbetler ettiğimiz sevgili yazlık komşularımız konuk oldu masamıza. Onları Bornova'da ağırlamanın keyfini yaşadık, özlem giderdik.
Tatlılarımızı yerken Kemal Abi hukuk fakültesinde öğrenciyken kağıt arasında yediği ve tadına doyamadığı şambalileri hatırladı. Anladım ki beyler için şöyle yoğun şuruplu, şeker oranı biraz daha yüksek olsa, daha da makbule geçecek. Eleştirilere rağmen bizden daha fazla yemeleri de tatlımın güzel olduğunun kanıtıydı bence.

Malzemeler:
  • 2 sb yoğurt
  • 1.5 sb şeker
  • 1 sb un
  • 3 sb irmik
  • kabartma tozu
  • badem

Şurubu için

  • 4 sb şeker
  • 3 sb su
  • biraz limon suyu

Yapılışı

  • İşe bademleri kırarak başladık. Bu konuda oğlumdan yardım aldım. Daha sonra onları sıcak suya atarak, kısa süre beklettik. Bu şekilde kabukları kolayca soyuldu.
  • Sonrası bildiğiniz gibi, hepsini karıştırıp tepsiye döktüm.
  • Üzerlerine bademleri sıraladım. Ve 170-180 C fırında üstü kızarana dek pişirdim.
  • Daha sonra şurubunu hazırlayıp, üzerine döktüm.

6 Mart 2009 Cuma

yemek masaları...

Tüm günün koşuşturmasından sonra ailemizle biraraya geldiğimiz, bedenlerimizin ve yüzlerimizin birbirine döndüğü yerdir yemek masaları.
Hayatı yaşadığımız koca bir günün ardından, akşam yemeğinde buluşuruz hepimiz. Bu değil midir aslında akşam yemeklerimizi özel kılan...
Ve maalesef yemekten sonra bedenler dönmez mi hemen televizyon ya da bilgisayar ekranlarına....

İşte bu yüzden benim için çok özeldir yemek masaları...
Hele bir de sevdiklerimizi ağırlıyorsak, değmeyin keyfimize.
Geçtiğimiz hafta sonu ailem konuk oldu masamıza.
Ailem...
Hayatımdaki özel insanlar.
Bu özel insanlara bir yakışıklı daha katıldı üç ay önce. Ve bu dünyalar tatlısı, halasına yumurta almaya geldi. Oğlumla ben bebişe Süpriz Yumurta vermenin daha hoş olacağını düşündük. Hediyesini de verdik annesine. O sanki anlarmış gibi gülücükler dağıttı bize. Onun gülücükleriyle daha bir keyiflendik o akşam.

Annem gündüzden her zaman ki gibi mutfaktaki yerini aldı. Tatlı bir telaşla bize güzel lezzetler hazırladı. Haa bu arada hatırlarsanız annem bize konuk aslında. Ev sahibi olan benim. Ama ben annem varken ana yemeği, çorbayı ve pilavı ona bırakıp kaytardım galiba. Zaten o bu işe her zaman gönüllü. Çalışıyorum ya.. kıyamaz.. ' bütün hafta yoruluyorsun' der. Canım annem benim...
Nefis bir buğday çorbası yaptı bize. İçine küçük küçük etler de doğradı. Ana yemek olarak da fırınlanmış bir et yemeği yaptı. Ve tabii yanına pilav. Bana en kolaylarını hazırlamak kaldı.


Sevdiğim yeşilliklerden oluşan renkli bir salata. Marul, roka, maydanoz, taze soğan, kurutulmuş domates, mısır, taze domates, salatalık turşusu karışımını nar ekşisi, limon ve zeytinyağı ile tatlandırdım.


Süzme yoğurtla hazırladığım cevizli havuç.
Havuçları rendeleyip hafifçe zeytinyağında kavurdum. Ceviz, sarımsak, tuz ve süzme yoğurt ile karıştıdım.



Pancar salatası
Pancarları haşladıktan sonra kabuklarını soyup, küp küp doğradım. Sarımsakları ince ince kıydım. Bol limon, tuz ve zeytinyağı ekledim.

Tatlı olarak da şambali vardı.İki haftadır sevgili eşime vakit bulup bir şambali yapamadım. O da en sonunda dayanamayıp dışarıdan alıp gelmiş. Zaten dışarıdan aldıkları esas şambaliymiş.
Karar verdim. En kısa zamanda hakiki bir şambali yapıyorum ve burada yayınlıyorum....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bu gadget'ta bir hata oluştu