31 Ağustos 2009 Pazartesi

meyveli irmik tatlısı


Nihayet fotoğraflar geldi...
Ama bu kez de ben geciktim yayınlamak için.
Ve sonunda, işte benim yaz mevsiminde ki favori tatlım..
Bu kez muhallebisini pişirirken ununu azaltıp, irmik koydum. Kesinlikle daha güzel oldu.
Malzemeler:
  • 1.5 lt süt
  • 4 küçük fincan şeker
  • 2 küçük fincan un
  • 2 küçük fincan mısır nişastası
  • 2 küçük fincan irmik
  • 2 paket vanilya
  • 1 paket kakaolu bisküvi
  • 1 paket jöle
  • meyve dilimleri

Yapılışı:

  • Süt, şeker, un, nişasta,irmik ve vanilya ile koyu kıvamlı bir muhallebi pişdim.
  • Bu muhallebiyi 2-3 dakika el blenderi ile karıştırdım.
  • Kakaolu bisküvileri süte batırıp tepsiye sıraladım.
  • Üzerine muhallebiyi döktüm.
  • Onun da üzerine şeftali ve erik dilimlerini sıraladım. (Şeftali benim bu tatlıdaki favori meyvemdir)
  • Onun da üzerine, ayrı bir kapta paketindeki tarife göre hazırladığım jöleyi döktüm.
  • Jöle epey bir süre donmadığından gelip gidip yüzen şeftalileri düzelttim.
  • Ertesi gün yazın en sıcak gününde tatlıyı alıp Gümüldür'e gittim.
  • Tabii yolda sıcakta jöleler eridi ve şeftaliler yine yüzmeye başladı.
  • Ben pes etmedim. Onları tekrar ıslah ederek, jöleyi tekrar dondurmayı başardım:)

Ve nihayet servis yapmıştım ki, 15 dakikada koca tepsi tatlı bitti.

Not: Jöle eriyip tekrar donunca tabii biraz şekli kaydı. Normalde üzerinde daha kalın bir tabaka jöle olması gerekiyor.

25 Ağustos 2009 Salı

mutfak sırları

ANLAMLI BİR HEDİYE
Geçtiğimiz haftasonu süpriz bir yemek masasıyla karşılandık...
Ah ben ah, nasıl fotoğrafını çekmeyi akıl edemedim bu masanın..
Ortamın güzelliğinden aklıma bile gelmedi...

Mangalda levrek, patlıcan salatası, börülce salatası, yeşil salata ve fırında domates yanında da beyaz şarap... mumlarla aydınlatılmış bir masada bizi bekliyordu.
Hepsi de süperdi...
Özellikle kavrulmuş çam fıstığı ve peynirle servis yapılmış fırınlanmış domates dilimleri ile yine kavrulmuş çam fıstığı ve peynirle hazırlanmış yeşil salata nefisti...

O akşam Aliye ve Tony'den güzel bir de hediye aldım.
Ee baktılar bir bloğumuz var. Mutfakla ve mutfakta pişenler ile haşır neşiriz. Bana bu güzel kitabı getirmişler Belçika'dan.
Süpeer..
Çok sevdim. Şu sıralar elimden düşürmüyorum. Çok güzel bilgiler, değişik fikirler var içinde. Bunları mutfağımda uyguladıkça, tariflerle birlikte bu küçük sırları da vereceğim burada...

Teşekkürler Yeşim, Ömer, Aliye ve Tony...

19 Ağustos 2009 Çarşamba

peynirli poğaça


Bu tarif can dostuma...
Bir süredir benden oğlu için, bir poğaça tarifi istiyordu.

Canım arkadaşım, al sana bir tabak sıcacık peynirli poğaça.. İzmir'den Adana'ya..

Malzemeler: ( 20 - 22 adet için)
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • yarım paketten daha az margarin:) (oda sıcaklığında yumuşamış)
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 paket kabartma tozu
  • 1 yumurta (beyazı içine, sarısı üstüne)
  • alabildiğince un (klasik kulak memesi kıvamı)
  • içine peynir, maydanoz, istersen biraz karabiber
  • ya da kıyma-patates (böyle de çok güzel oluyor)
Fırından yeni çıkmış sıcacık poğaçalar ve bir bardak çay...Bir de yanında dost muhabbeti varsa......

4 Ağustos 2009 Salı

babanne katmeri (gözleme)


Vakit bulamadım...
Tamam başlığı öyle attım ama, bu kadar da ara vereceğimi hiç tahmin etmemiştim. Bir ay geçmiş çikolatalı pudingin üzerinden..
İnşallah ardarda gelecek tarifler bundan sonra...
Bu arada bir tarif de fotoğraf bekliyor. Ama fotoğrafları elime geçemedi bir türlü.

Gülçiiiinnnn nerede jöleli tatlının fotoğraflarııı??

Gelelim babanne katmerine.. (Gözleme de diyebiliriz)
Akhisar'da annemlerde yaptığımız pazar kahvaltılarının vazgeçilmezidir bu katmer. Ayhan Annem de bu katmerin ustası...
Son derece lezzetli, bir o kadar da doyurucu. Babamın ısrarıyla hepsini bitirmeyi başarırsak, gün boyu başka birşey yemeğe gerek kalmıyor.Tam pazar gününe uygun bir menü:)
Malzemeler:
  • kişi başı 1 yufka
  • yufka başına 1 yumurta
  • peynir (annem pişince eriyip gitmeyen köylü peyniri kullanıyor)
  • bol maydanoz
  • tuz karabiber
  • pişirmek için az sıvıyağ
Yapılışı:
  • Bir yufkayı masaya açıp, tam ortasına ufalanmış peyniri yayın.
  • Onun üzerine bolca iri doğranmış maydanozu, karabiber ve tuzu ilave edin.
  • Ayrı bir kasede çırptığınız yumurtayı da üzerine dökün.
  • Tavanıza sığacak kare şeklinde katlayın. Tabii bunu baştan tasarlayarak, malzemeleri bu boyutta yaymanız gerekli.
  • Teflon tavaya çok az sıvıyağ koyarak alt üst pişirin.
  • Bu arada içine koyduğumuz tüm malzemeleri dışarıda karıştırıp, öyle de yayabiliriz belki yufkaya.. Ama annem bu şekilde yapmıyor. Sanki daha bir lezzetli oluyor karıştırmadan koyunca.

Ben fotoğraf çekmeye başlayınca, oğlum da gerisini getirdi. Bu arada katmerler hazırlanırken, domates ve biberler de babam tarafından pazardan alınıp taze taze masadaki yerini aldı..
Ellerinize sağlık..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bu gadget'ta bir hata oluştu