29 Ekim 2009 Perşembe

zeytinyağlı brokoli ve brüksel lahanası

BUNLARIN DA YEMEĞİ OLUR MU DİYENLERE..
Epeydir yapmayı düşündüğüm bir yemekti...
İlk kez yapıyorum. Ama eşim ve benden tam not aldı...
Ehh malum bu aralar zayıflama ve sağlıklı beslenme konularına daldık biraz. Keşke hep böyle devam edebilsek ve sağlıklı beslenmeyi hayatımıza tamamen yerleştirebilsek..

Bu yemeğin bir iki güzel tarafı olduğunu farkettim..
Nasılsa eşimde çok sevdi. Kış aylarında alternatif bir sebze yemeği olabilir. Maalesef pırasayı çok sevmiyoruz. Kereviz olsa da olur olmasa da... Geriye galiba ıspanak kalıyor sadece...
Diğer tarafdan da haşlama şeklinde yapılmadığı için suyu dökülmüyor. Böylelikle hem brokoli hem de brüksel lahanasının içerdiği özellikle kanserle savaşan değerli maddeleri kaybetmiyoruz. Zira salatasını yaparken haşlayarak suyunu döktüğümüz için, bu maddelerin % 80'i suya geçerek heba oluyor.

Malzemeler:

Ölçü vermiyorum. Göz kararı ayarlayabilirsiniz. Belki ilkinde tadımlık yaparsınız lezzet testi için..

  • brokoli
  • brüksel lahanası
  • arpacık soğanı
  • domates
  • zeytinyağı, tuz, pul biber

Yapılışı:

  • Önce soğanları yağda biraz pembeleştirdim.
  • Ardından diğer sebzeleri ilave ettim.
  • Çok az su ilavesiyle pişirdim.
Yemeği biraz daha zenginleştirmek mümkün. Kıymalı yapılabilir ve sevdiğiniz, yakışacağını düşündüğünüz baharatlar ilave edilebilir.
Deneyin derim...

26 Ekim 2009 Pazartesi

fırında çipura

EN KOLAY VE EN TEMİZ BALIK TARİFİ
Gerçekten de öyle..
  • Temizlenmiş balıklar evde tekrar güzelce yıkanır.
  • Tepsiye alüminyum folyo serilir. (Tepsiyi yıkamak da kolay olmalı.)
  • Balıklar tepsiye sıralanır. Üzerlerine çok az zeytinyağı sürülür. Biraz da tuz.
  • Orta boy balık için 200 C'lik fırında tam 20 dakika...(işin püf noktası burası bence...)

Balıklar fırında pişerken salatanızı yapıp, masanızı hazırlıyorsunuz. Toplam 30 dakikada yemeğe başlayabilirsiniz...

Her seferinde, bunu haftada bir yapmalıyım diyorum. Neden yapamıyorum anlamadım....

22 Ekim 2009 Perşembe

metabolizma çayı


PİLATES EĞİTMENİM BANA KIZDI...
Bir süredir pilatese gidiyorum. Pilates eğitmenim Sevgili Duygu'ya 'Vakit Buldukça' dan söz etmiştim. Geçtiğimiz seansda bana bloğa girdiğini söyledi. Tepkileri aynen şöyle:

-Bloğunuza girdim. Siz hala bana ben neden zayıflayamıyorum deyin... öyle yemekler yaparsanız.....
-Ohh baklavalar falan..İnsan bari bir metabolizma çayı, bir salata koyar...

:)))

Haklııı...
-Ama Duygu ben onları yapıyorum, ama az yiyorum.
-Bak hafif yemek tariflerimde var. Kekler, tatlılar oğlumla eşim için...
desem....Sonuç ortada...

Durum böyle olunca Duygu'nun da söylediği gibi Metabolizma Çayı yazmaya karar verdim. Hem de hemen yapıp içmeye...
Malzemeler:
  • 1 büyük elma
  • 1 limon
  • 1 tatlı kaşığı tane karabiber (sakın ezmeyin!!)
  • 4-5 tane karanfil
  • 1 tane çubuk tarçın

Yapılışı:
  • Elma ve limonu kabuklarıyla beraber dörde böldüm.
  • 3 lt su içine tüm malzemeleri koydum.
  • 1.5 lt'ye düşene kadar kaynattım.
  • Elma ve limon parçalarını ezdim.
Tadı tahminimden çok daha güzel olmuş. Hemen kendime bir fincan alıp, bilgisayarın karşısına geçtim buraya yazmak için..
Bu çayı son günlerde keşfettiğim bir blogdan öğrendim. Mevsimlerden Roma... Blog sahibi Dr.Mehtap Pasin Gualano.
Dr. Gualano İtalya'da yaşayan 4 ihtisaslı bir tıp doktoru. Hem sağlıklı beslenme ve zayıflama, hem de yaşama dair süper yazıları var bloğunda. Blog da en çok ilgimi çeken nokta şu... Mehtap Hanım sağlıklı beslenmeyle zayıflamayı anlatırken aynı zamanda okuyucuyu motive ediyor. Yoğun bir çalışma temposuna rağmen tek tek tüm yorumculara cevap yazıp takip ediyor....Okuduğum öykülerden epey yol katedildiğini anlıyorum...
Mehtap Hanım, bu çayı kilo verme durduğunda metabolizmayı canlandırmak için önermiş. Öğün aralarında birer fincan.. Çayın ayrıca öksürüğe de iyi geldiğini, istenirse ıhlamur da ilave edilebileceğini belirtmiş bloğunda.
Her durumda faydalı görünüyor. Özellikle önümüzdeki soğuk kış günleri için güzel bir içecek..

18 Ekim 2009 Pazar

browni


PAZAR KEYFİ
Bugün evde tembellik yapmaya karar verdik..

Evde olmak demek, benim mutfağa girmem demek.
Hiçbir şey yapmayacağım desem, üç öğün yemek hazırlamak için yine mutfaktayım. Ama tabii duramıyorum. Oğlum için birşeyler yapmak istiyorum.
Murat Ege, yengesinin yaptığı ve severek yediği browniden istedi..
Hemen Şirvan aranıp, browni tarifi alındı.
Ailemizin Browni ustası da Sevgili Şirvan...

Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1,5 sb şeker
  • 1/2 sb mısırözü yağı
  • 1 sb süt
  • 2-3 yk kakao
  • 2 sb un (biraz fazlası)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 vanilya
  • sütlü çikolata
Yapılışı:
  • Un ve kabartma tozu haricindekileri sırayla karıştırdım.
  • Mevcut karışımdan 1 su bardağı kenara ayırdıktan sonra, kalan karışıma un ve kabartma tozunu ilave ettim.
Buraya kadar problem yok..
Tam fırın tepsisini yağlayıp, hamuru dökecek iken oğlum silikon kek kalıplarını çıkarıp bunları kullanmanın daha güzel olacağını söyledi. Hazır yediği browniler gibi olmasını istiyormuş..

Kalıplar tümünü almadığı için bir kısmını başka bir kaba koymak zorunda kaldım.
Kek fırında kabardı ve çok güzel pişti. Çok da nefis görünüyorlar....
Ama bir sorun var..
Kek fırından çıkar çıkmaz ayırdığımız 1 sb karışımı kekin üzerine dökmemiz gerek. Tabii bizim kekler kabardıkları için ve karışımda çok yoğun olduğundan ıslatmak mümkün değil. Karışım akıp gidiyor.
Burada hemen Sevgili Mineciğimin yöntemini devreye soktum. Mis Kokulu Lezzetler 'de bu hafta yayınladığı Browni tarifindeki gibi keki süt ile ıslattım.


Fırın kabında pişirdiğim diğer keke de ayırdığım karışımı döktüm. Biraz beni uğraştırsa da, her ikisi de nefis oldu...
Pazar keyfini de bu yazıyı yaparken yaptım. Mutfak masasında önümde bilgisayarım, bir fincan kahve ve yanında da browni...
Arkada da Candan Erçetin.....
İYİ PAZARLAR..

11 Ekim 2009 Pazar

fırında sebzeli mantar

Özel yemek sofralarımın vazgeçilmezi bir ara sıcak..
Ama eşimle benim için yanında salata ile bir ana yemek.
Yapılışı da son derece kolay..

Malzemeler:
  • 500 gr mantar
  • küçük boy garnitür (Havuç, patates, bezelye)
  • tereyağ
  • kaşar peyniri

Yapılışı:

  • Mantarları yıkadıktan sonra, ince ince dilimledim.
  • Garnitürü süzgeçte sudan geçirdim.
  • Fırın kabına bir sıra mantar bir sıra sebzeler şeklinde yerleştirdim.
  • Üzerine bolca kaşar rendesi ve üzerine yaklaşık 1 yemek kaşığı kadar tereyağı koydum.
  • Su koymaya gerek yok. Mantar suyunu salıyor.
  • 180 C de ki fırında yaklaşık 40 dakika pişirdim.

Bu yemeği geliştirmek mümkün tabii.. Benim çok pratik bulduğum hazır garnitürler dışında, farklı sebzelerle de yapılabilir. Havuç yanında kabak dilimleri ve biraz krema ilavesi ile de ayrı bir lezzete kavuşacaktır.

6 Ekim 2009 Salı

beşamel soslu mantarlı tavuk

Bu da tavuğun en sevdiğim hali...
Tek başına biraz tatsız bulduğum tavuğun göğüs etine, beşamel sosun çok yakıştığını düşünüyorum. Bir de et yemeklerinde çok sevdiğim mantar da içine girince nefis bir tavuk yemeği ortaya çıkıyor. Bana göre tabii.

Malzemeler:
Malzemeleri yazmaya başlayınca farkettim ki ben bu yemeği tamamen göz kararı yapıyormuşum:) Yine de miktar vermeye çalışacağım.
  • Tavuk göğsü (Küçük tabaklarda satılan 3-4 parçalı olanları baz alalım)
  • 1/2 kg mantar
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1-1,5 yemek kaşığı un
  • 1 çay bardağı kadar süt
  • Üzerine tulum rendesi(yoksa kaşar da olabilir)
Yapılışı:
  • Tavuk etlerini yıkayıp, suda haşlıyorum.
  • Pişen tavuk etlerini parçalayarak fırın tepsisine koyuyorum. Etleri tiftmiyorum. Sadece incelterek iri parçalara ayırmaya çalışıyorum.
  • Tavaya terayağını koyup un ile kavuruyorum.
  • Biraz kavrulduktan sonra, sütü ilave ediyorum.
  • Sürekli karıştırarak pütürsüz bir kıvam almasını sağlıyorum.
  • Daha sonra tavuk suyu ilave ediyorum. Tahmini 1 yada 1,5 su bardağı sanırım. Yani epeyce sulu kıvamlı bir muhallebi oluyor.
  • Genelde aceleyle yaptığımdan topaklar kalıyor, bunun için de her zaman ki gibi el blenderı kullanarak pütürsüz kıvamı yakalıyorum.
  • Mantarları yıkayıp doğruyorum. Onlarıda fırın tepsisine koyup, tavukların arasına karışmasını sağlıyorum.
  • Üzerine beşamel sosu döküyorum.
  • Ve üzerine peynir rendesi. (Çok fazla abartmayın peynir miktarını)
  • Beşamel sosa pişirirken tuz koyuyoruz tabii:))
  • Önce 200 C'ye ısıtılmış fırına koyuyorum. Bir süre sonra 180 C'ye düşürüp, üzeri kızarıncaya kadar pişiriyorum.
Mutfak Sırları : Daha önce bir kitap paylaşmıştım. İlk meyvesini veriyor.
Beşamel sosun topaklanmaması için, erimiş terayağ ve una yavaş yavaş sıcak süt ilave edin. Isıtmadan pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar karıştırın. Sonra ocak üstüne alarak ve çırpma teliyle karıştırarak kıvamlaştırın.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bu gadget'ta bir hata oluştu