28 Eylül 2010 Salı

zeytinyağlı börülce


Tazesi, kurusu, yoğurtlusu, limonlusu...
Severek yenir tarafımdan..
Tezgahlardan inmeden bol domatesli pişirildi bu kez.
Soğanlar zeytinyağında hafiften kendinden geçerken, börülceler ilave edildi. Ardından bol domates doğrandı. Yarım kg börülce için 3-4 ortaboy domates gibi..
Tencerenin kapağı kapatılıp, kısık ateşte ağır ağır pişmeye bırakıldı.  1 çaybardağı kadar sıcak su konuldu bir ara, susuz olmasın diye. Tuzu ilave edildi pişmeye yakın..


Sırada kurusu var..


21 Eylül 2010 Salı

kaşarlı mantarlı kuzu güveç

Tarifler üstüste gelince ''yazın acısını çıkartıyorsun'' diyor Minecim..
Haklı tabii... gel git aynı tarif :)
Bir ara epey uzak kalmıştım bloğumdan. Geçen hafta izinli olunca, mutfakta zaman geçirebildim. Mantarlı kuzu güveç de bu zamanın ürünü...


Malzemeler:
  • 1/2 kg yağsız kuzu eti
  • 1 paket mantar (300-400 gr.)
  • 8-10 diş sarımsak
  • 1 küçük soğan
  • 1 yemek kaşığı kadar tereyağ
  • sıvıyağ (tereyağ az gelirse, sotelerken ekleyin.)
  • tuz, karabiber, pulbiber
  • kaşar peyniri


Yapılışı:
  • Kuşbaşı doğradığınız etleri  yarım çay bardağı kadar su ile tencereye koyun.
  • Kısık ateşte tamamen suyunu çekene kadar, pişirin. Etler pişmeye yakın olacak.
  • Etler suyunu çekince, tereyağ, doğranmış soğan ve sarımsakları ilave edin.
  • Yüksek ateşte hızlıca çevirin. Sarımsak ve soğan tereyağında mis gibi kokacak :)
  • Hemen ardından doğranmış mantarları ilave edin. Çok az daha soteleyin.
  • Mantarlar suyunu salmadan ocaktan alıp, güveçlere paylaştırın. Herbirine yarım küçük fincan kadar su ilave edebilirsiniz.
  • Üzerini alüminyum folyo ile kapatarak, 230 C'de 20-30 dakika pişirin.
  • Fırın ısıları farklılık gösterebildiğinden arada pişip pişmediğini kontrol edin. Mantarın suyunu tamamen çektirmeyin daha lezzetli olacaktır.
  • Çıkarmaya yakın folyoları alıp, kaşar rendesi serpin ve 5 dakika kadar daha fırında tutup kaşarın erimesini sağlayın.
Yanında olmazsa olmaz pilav...



20 Eylül 2010 Pazartesi

kabak salatası


Sevgili Necla çok güzel bir kabak etkinliği yaptı. Ben de fırında kabak ve kabak kavurması tariflerimle kendisine destek oldum.
Bugün yayınlanan tariflere bakarken gördüm bu kabak salatasını.. Yemek Aşkı-Seçil yapmış bu güzel salatayı. Ben bolca sarımsak ilavesi yaptım sadece.

Malzemeler:
  • 1/2 kg kabak
  • 3-4 adet közlenmiş kırmızı biber
  • konserve mısır
  • 7-8 diş sarımsak
  • limon
  • dereotu
Yapılışı:
  • Ben kabakları Actifry ile az yağda kızarttım. Kabakları koymadan 1 kaşık zeytinyağ ile sarımsakları attım önce. Ardından kabakları atıp 20 dakika kadar pişirdim. Kızardıktan sonra, çok az sıcak su ilave ettim.
  • Az yağ ile tencerede de yumuşayıncaya kadar kavurabilirsiniz.
  • Közlenmiş biberleri ince ince doğradım.
  • Kabak soğuyunca, biber ve mısırlarla karıştırıdım.
  • Tuz ve limon ilave ettim.
  • Üzerine bol dereotu koydum.
Hafif ve lezzetli bir salata oldu. İçine damak tadınıza göre farklı malzemeler eklemek mümkün..

19 Eylül 2010 Pazar

yulaflı keten tohumlu kurabiye


Uzun zamandır yapmak istediğim tariflerden biri daha..
Malzemeleri çıkarırken 'ben yapacağım' dedi benim aşçı yamağım :))
Bayılıyor mutfakta birşeyler yapmaya...
Neredeyse 3 yaşından beri eline ne geçerse birbirine karıştırır zaten. Bakardım baharat kavanozları boşalmış. Zeytinyağına bulaşık deterjanı karıştırılmış. Dondurucuyu açınca, içinde herşey olan  bardak bardak karışımlarla karşılaşırdım.
Birgün balık yemeğe gitmiştik Güzelbahçe'ye. Masadaki zeytinyağını su bardağına boşalttı. Bütün gece içine tuz ekip, yağ damlalarının dibe çöküşünü ve ardından yüzeye çıkışını gözlemlemişti. Garsonlar arkamızdan neler dedi kimbilir :)


Böyle olunca ne zaman mutfakta kek ya da kurabiye yapsam hemen gelir 'ben yapıcam' diye. Ben de malzemeleri çıkarttım ve ona ölçülerini söyledim.

- 3/4 su bardağı un  (okullar açılıyor biraz matematik hatırlayalım :))


Kurabiyemiz yulaflı ve keten tohumlu olunca daha böyle diyete uygun gibi görünüyor ama içine giren şeker ve tereyağ çok masum değil..
Eğer benim gibi yulafı ve keten tohumunu seviyorsanız, ağızda dağılan bu kıyır kıyır kurabiyeyi deneyin derim..

Malzemeler: (20 adet için)
  • 1 yumurta
  • 1/2 sb şeker
  • 1.5 sb yulaf ezmesi
  • 1/4 sb keten tohumu
  • 1/2 sb kuru üzüm
  • 1 sb'dan 2 parmak eksik un :)
  • 1 pk hamur kabartma tozu
  • 1/2 çk tarçın
  • 100 gr tereyağ (tepeleme 2 yemek kaşığı)
  • 1  pk vanilya
Yapılışı:
  • Önce yumurta ve şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın.
  • Ardından üzüm hariç tüm malzemeleri ekleyip, karıştırın.
  • En son üzümü de ekleyip çok az karıştırın.
  • Yuvarlak top şeklinde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizin. Çok yayılacağı için mini tepsi fırınına 10 adet koydum.
  • Fırında 170 C'de 15 dakika kadar pişirin. Yumuşak olması sizi yanıltmasın.
  • Fırından çıkartıp soğumasını bekleyin, soğudukça sertleşecektir.
  • 5 dakika sonra fırın teli üzerine alarak, tamamen soğumasını sağlayın.

18 Eylül 2010 Cumartesi

peynirli yeşil biber

Curcuna..
Metin içinde herşey var diye Curcuna koydu bu mezenin ismini :) Yerken ''neler var bunun içinde'' diye düşündü belli ki..
Geçenlerde  peynirli kırmızı biberleri hazırlarken tepsiye yeşil biber de koymuştum közlenmesi için. Kırmızı minik biberler için hazırladığım lor, ceviz, maydanozdan artınca; biberleri ince ince doğradım ve lorlu karışıma ilave ettim. Tadına baktım. Biraz daha ceviz ve pul biber koydum. Biraz da zeytinyağı..


Ee güzel oldu valla :)
Sevdi herkes.. Ceviz herşeye mi bu kadar yakışır...

16 Eylül 2010 Perşembe

mayalı poğaça

Çayın yanında şöyle sıcacık poğaça olsa..yumuşacık..

Daha önce peynirli poğaça tarifi vermiştim burada. Uzaklarda ki can dostuma göndermiştim. Mayalı olan bu tarif de, en az onun kadar lezzetli. Hele ki ilk gününde.. Poğaçayı fırına atınca hemen yakın çaydanlığın altını..
Şu üstü açık olanlar oğlumdan. Pizza gibi..
Bir dahaki sefere sade yapacağız, minik ekmekler şeklinde..


Malzemeler:

Hamur için;
  • 1 sb süt
  • 1 sb sıvıyağ (zeytinyağ kullandım)
  • 1/2 sb su
  • 1 tk tuz
  • 1 pk maya  (dr.oetker yeşil paket)
  • alabildiğince un (klasik kulak memesi kıvamı)
İçine;
  • peynir
  • maydanoz
ya da;
  • kıyma
  • maydanoz
  • 1 adet haşlanmış patates
  • tuz, pul biber
Üstüne;
  • 1 yumurta sarısı (beyazını hamura ilave edin)
  • susam, çörekotu

Yapılışı:
  • Yarım bardak ılık suda mayayı eritin.
  • Tüm hamur malzemelerini karıştırıp, iyice yoğurun.
  • Mayalanması için 15 dakika bekletin.
  • Kabarmaya başlayınca, parçalara ayırıp iç malzemesini koyun.
  • Kapatırken fazla bastırmayın.
  • Tekrar mayalanması için bekleyin. İsterseniz fırını 50 C'ye getirip fırında kabarmasını sağlayabilirsiniz.
  • Poğaçalar kabarınca üzerine yumurta sarısını sürüp, susam çörekotu serpin.
  • Yaklaşık 230 C'de 20-30 dakika pişirin.
  • Pişirme süreniz, fırınınıza göre değişiklik gösterebilir.


Sonbahar ve Eylül...
İzmir'in en güzel zamanı...
Önümüzdeki hafta okulların açılmasıyla, hızlı tempo başlıyor yine..
Tatilimizin bu son gününde, çıkarılmalı anın tadı..

Hayırlı Cumalar..

15 Eylül 2010 Çarşamba

peynirli kırmızı biber


Bayramda annemin dolabında gördüm bu minik kırmızı biberleri. ''Alıyorum bunları'' deyip, attım diğerlerinin yanına. 15 yıldır, yani evlendiğimizden beri boş çıkılmaz bu evden.. İzmir'e dönerken götürülecek bir iki torba mutlaka vardır. Evlatların sevdikleri ihtiyaçları, evlat kaç yaşına gelirse gelsin unutulmuyor, en ince detayına kadar düşünülüyor sanırım. Dondurucuya koyulacak sebzeleri, kışlık salçayı turşuyu annem daha çok düşünür benden.. Bizim evde zeytinyağın olup olmadığını daha iyi bilir Ayhan Annem...
Yetmez telefon gelir 1-2 gün sonra ''Aman zeytinin acı suyunu 1-2 kez boşaltmadan limon-tuz ilave etme. ''
İlk yıllarda ''Nasıl götüreceğiz bunca şeyi'' deyip bir de şikayet ederdik. Ama olgunlaştıkça daha iyi anlar olduk kıymetini herşeyin, özellikle düşünülmenin..
Ellerinize, yüreğinize sağlık canlar..


Uzun zamandır yapmayı düşündüğüm bu güzel mezeyi, küçük kırmızı biberleri görünce hemen denedim. İlk defa gördüğüm bu küçük kapyaların, sunumu da lezzeti kadar güzel oldu. İlki bayramda dayılara yapıldı, ikincisi de akşamki arkadaş sofrasındaydı. Yiyenlerden tam not aldı.
Önce biberleri közleyip, közlememekte kararsız kaldım. Ama közleyince lezzetinin çok daha iyi olacağını düşünmekle yanılmamışım. Sadece çok küçük ve ince olduklarından kabuklarını soyarken biraz hasar gördüler.

Malzemeler:
  • Minik kırmızı biberler
  • Beyaz Peynir ya da lor
  • Maydanoz
  • Kırmızı biber
  • Ceviz
  • Az zeytinyağ (istenirse)
Yapılışı:
  • Görüldüğü gibi miktar vermedim. Biber miktarına ve damak tadınıza göre siz ayarlayın.
  • Biberlerin kafa kısımlarını kesip, tohumlarını temizledim.
  • 230 C 'deki fırına koyup, közledim.
  • Peyniri çatalla ezip, maydanoz ceviz pul biber ve az zeytinyağını ilave ederek, karıştırdım.
  • Bu harcı  kabuklarını soyduğum biberlerin içine doldurdum.


Biberlerin küçüklerinden bulamazsanız, büyüklerini kullanarak da yapabilirsiniz. Yine közlediğiniz büyük kırmızı biberi boyuna ikiye bölüp, içine peynirli harcı koyup sarabilirsiniz. Dağılmaması için bir kürdanla tutturulabilir ya da haşlanmış taze soğan yaprağıyla bağlayabilirsiniz.

8 Eylül 2010 Çarşamba

bulgurlu mercimek çorbası

Çorbasız iftar olmaz..
Haftasonu ailece yediğimiz iftar sofrasının başlangıcıydı bu güzel çorba..
Sevgili Şirvan'ın elinden... 

Malzemeler:
  • 1 orta boy patates
  • 1 orta boy soğan
  • 2 sb kırmızı mercimek
  • 1/2 sb bulgur
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 fincan sıvıyağ
  • tuz, pul biber
Yapılışı:
  • Düdüklü tencereye mercimeği, bulguru,  dilimlenmiş patates ve soğanı  koyun.
  • Üzerine 4-5 bardak su ilave edin.  Kıvamını kendiniz ayarlayabilirsiniz.
  • Düdüklüde yaklaşık 20-30 dakika kaynatın.
  • Bir tarafta salçayı yağda kavurun.
  • Yağlı salçayı, tuz ve pul biberi tencereye ilave ederek 2-3 dakika daha kaynatın.
Afiyet olsun..

5 Eylül 2010 Pazar

irmik helvası

Ölçü Problemi...
Bugün Kadir Gecesi olunca Ayhan Annemle helva yapalım dedik. Bu arada ben de annemden nasıl yapıldığını öğrenecek, tam tarifini alacaktım.
Epeyce bir tereyağını tencere koydu. Fıstıkları ilave etti.  Mısırözü yağını şişeden boşalttı. İrmiği önce bardakla 4 su bardağı ölçtü. Tencereyi ocağa koydu. Kavurmaya başladı. Kaç komşuya vereceğimizi şöyle bir saydı. Kavanozdan biraz daha irmik ekledi. Arada oğluma cevap verirken kaçırdım ama bir ara şeker kavanozundan şeker boşalttığını, daha sonrada musluktan tencereye su koyduğunu gördüm.
Yıllanmış mutfak tecrübesi..
Sonuç mükemmel ..
Hem ev halkı hem de tüm komşular çok beğendi. Şimdi bu güzel lezzet bloğa konmalı.. Komşulara dağıttıktan sonra bir tabak daha hazırlayıp, fotoğrafını çektim. Annemden  ölçülerini istedim. 'Ahh kızım nasıl vereceğim' dedi, ama sonunda ölçüye dökmeyi başardı.
Ellerine sağlık..


Malzemeler:  (4-5 kişi için)
  • 1 su bardağı yağ (yarı yarıya tereyağ ve mısır özü yağı)
  • 2 su bardağı irmik
  • 3 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 avuç çam fıstığı
  • üzerine tarçın
Yapılışı:
  • Yukarıda da anlattığım gibi, yağı, fıstığı, irmiği tencereye koyup rengi koyulaşıncaya kadar kavurdu.
  • Daha sonra ocağı kapatıp, biraz soğumasını bekledi.
  • Bunu sıçramaması ve etrafın batmaması için yapıyoruz.
  • Ardından suyu ilave edip 2-3 dakika karıştırıp şekeri ilave ediyoruz.
  • Suyun tamamen çekilmesi bekleyip, ocaktan alıyoruz.
  • 20 dakika demlenmeye bırakıp, servis ediyoruz.




Kadir Geceniz mübarek, dualarınız kabul olsun..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bu gadget'ta bir hata oluştu