26 Ocak 2011 Çarşamba

haşhaşlı cevizli çörek


Ailemizin hünerli ellerinden Tevhide Yenge'min tarifi..
Bazı eller vardır ki en basit bir tarif bile, farklı bir lezzet kazanır onlarla. Tadına doyum olmaz yaptıklarının. Göz kararı, pratiklik ve lezzet birleşir her yemekte. Yengem de o kişilerden biridir benim için.  Yedirmeyi de o kadar çok sever ki çocukluğumdan beri ne zaman O'na gitsem, epeyce bir kalori alarak dönerim eve.
Küçükken yemek yapışını izlerdim. Parmakları yormazdı malzemeleri :) Nasıl tarif edeceğimi bilemedim ama aynen öyle. Hamurlar kolayca şekillenirdi elinde. Hayranlıkla seyrederdim..
En son gittiğimde de, ben çok seviyorum diye bu çörekleri yapmış hemen..
Ve daha bir sürü şey..

Tarif alınmadan olmazdı tabii..

Malzemeler:
  • 1/4 su bardağı sıvı yağ
  • 3 su bardağı su
  • 1 su bardağı ceviz
  • 1.5 paket instant maya
  • 2 yemek kaşığı haşhaş
  • 2 yemek kaşığı şeker (hamura)
  • 4 yemek kaşığı şeker (haşhaş-ceviz karışımına)
  • 1 tatlı kaşığından biraz az dövülmüş karanfil

Yapılışı:
  • Su, yağ, 2 kaşık şeker ve maya karıştılır.
  • Akıcı bir hamur elde edinceye kadar un ilave edilir. Kabarmaya bırakılır.
  • Hamurdan bir parça alınarak, şerit halinde açılır ve yağlanır. Elinizle yağlarak açılması da daha kolay olur.
  • Bir beze daha aynı şekilde açılarak üst üste konur.
  • Üzerine 4 yemek kaşığı şeker, haşhaş ve ceviz karışımından serpilir.
  • Şerit rulo gibi yapılarak kıvrılır ve tepsiye sıralanır.
  • İsternirse hamur daha büyük açılarak da yapılabilir. Üst üste yağlanmış iki beze konularak üzerine haşhaşlı karışımdan serpilir.
  • İstenilen genişlikte şeritler halinde kesilebilir.
  • 180 C lik fırında pişirilir. Fırınlar farklılık göstereceğinden, kontrol edilerek pişirilir.


Ellerine sağlık Yengecim...


16 Ocak 2011 Pazar

bolonez soslu linguine


Eşimin tarifidir..
- Hımm nefis olmuş!..  dediğimde,
- Gaz verme!..  diyor.
Birşey de kaçmıyor :-)

Malzemeler:
  • 1 paket linguine makarna
  • 300 gr kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 3 adet domates
  • 1 adet havuç
  • maydanoz
  • zeytinyağ
  • tuz, karabiber
Yapılışı:
  • Büyükçe bir tencerede kaynayan tuzlu suya, linguine makarnalar kırılmadan konuldu. 
  • Makarnalar haşlanırken, bolonez sos hazırlanmaya başladı.
  • Tavaya zeytinyağ konup, sırayla soğan ve kıyma ilave edilerek kavrulmaya başlandı.
  • Kıyma suyunu çekince, ince rendelenmiş havuç ilave edildi.
  • Bir süre kavrulduktan sonra, küçük doğranmış domatesler, tuz , karabiber eklenerek, kavrulmaya devam edilirdi.
  • Domatesler yumuşayıp, erimeye başlayınca 1 su bardağı su ilave edilerek 15 dakika kadar kısık ateşte pişirilirildi.
  • Sos pişirildikten sonra, süzülüp yağlanmış makarna ile servis edildi.
Ama gerçekten nefis oldu. Ellerine sağlık... 




14 Ocak 2011 Cuma

karnabahar salatası


Brokoli salata olarak çok yapılır da, nedense karnabahar salata olarak pek akla gelmez. İstediğiniz ilavelerle zenginleştirilebilen, lezzetli bir salatadır oysa ki..

Malzemeler:
  • 1 adet küçük boy karnabahar
  • limon
  • zeytinyağ
  • dereotu
  • taze soğan
  • salatalık turşusu
Karnabaharı buharda pişirmenizi öneririm tabii, ya da az suyla tencerede. Çatal batacak kadar diri olmalı. En lezzetlisi, en sağlıklısı..
Piştikten sonra karnabaharın çiçeklerini küçük küçük ayırırsanız hem görüntüsü hoş oluyor, hem de iyice karışıyor lezzetler birbirine..
Ben bu kez sadece yeşillikler koydum salatama. Bir daha ki sefere farklı renkler de katabilirim. Nar ya da kırmızı biber koysam nasıl olur? ya da mısır?


Mısır deyince.. çok yakıştırıyorum onu salatalara, pizzaya. Ama şu GDO muhabbetinden dolayı elim uzanmıyor artık raflara.
Siz de durum nasıl?








10 Ocak 2011 Pazartesi

cibes salatası


Cibesi ilk kez Güzelbahçe'de balık halinin yanındaki balık restoranında yemiştim. Daha sonra Ege Bölgesi'ne has bu lezzetli otu, sık sık yapar oldum.

Yapılışı:
  • Cibeslerin dış yaprakları temizlenerek, kalan yapraklar bütün halde bol suda yıkanır.
  • Kaynayan tuzlu suya yavaş yavaş ilave edilir.
  • Sap kısımları biraz yumuşayıncaya kadar haşlanır.
  • Zeytinyağ, limon ve istenirse sarımsak ile soslanır.


Cibesi doğramadan servis etmeyi tercih ediyorum ve yeşil rengini koruması için mümkün olduğunca az haşlıyorum.

5 Ocak 2011 Çarşamba

mantarlı pazı kavurma


yoksa pazılı mantar kavurma mı
Her halini çok sevdiğim mantarı bu kez pazıya ilave ettim. Çok da nefis oldu.

Malzemeler:
  • Yarım kilo kadar pazı
  • 300-400 gr kadar mantar
  • 1 orta boy soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • zeytinyağ
  • tuz, kırmızı biber
Yapılışı:
  • Tavaya zeytinyağ, soğan ve sarımsağı koyarak biraz kavurdum.
  • Ardından ince ince doğradığım mantarları ilave ettim.
  • Mantarlar suyunu salıp, biraz yumuşayınca onları cam bir kaseye aldım. Çok pişirmeden, yenilebilecek sertlikte olması yeterli.
  • Tavaya birazcık daha zeytinyağ ilave ederek, doğranmış pazıları ilave ettim.
  • Onları da hızlıca karıştırıp, sapları biraz yumuşayıncaya kadar pişirdim.
  • Üzerine kenara ayırdığım mantarı, tuz ve kırmızı biberi ilave ederek, karıştırdım.
  • 3-5 dakika daha pişirip, altını kapattım.
Pazıyı direk mantarla beraber kavurmak istemedim. Pazının mantarın suyunda değil de, direk zeytinyağda kavrulunca daha lezzetli olduğunu düşünüyorum.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bu gadget'ta bir hata oluştu