22 Eylül 2011 Perşembe

izmir köfte


İzmir'den bir köfte : İzmir Köfte
Yazın hafif zeytinyağlı yemekler pişerken, arada da bir tepsi İzmir Köfte atılır fırına. Eğer vakit yoksa, köfteyi de, patatesi de kızartmadan sıralayın tepsiye.. üzerine domates biberle birlikte hemen fırına..
Ama gerçek bir İzmir Köfte yapmak istiyor ve lezzete lezzet katmak istiyorsanız buyrun tarife...

Malzemeler:
  • 500 gr az yağlı kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet yumurta
  • maydonoz
  • tuz, karabiber, kırmızı pul biber,kekik
  • 1 su bardağı ufalanmış bayat ekmek
  • 3-4 adet domates
  • 4-5 adet patates
  • 2-4 adet yeşil biber
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • zeytinyağı
Yapılışı:
  • Soğanı rendeleyip , ekmeği ufalayın. Ya da ikisini de robottan geçirin.
  • Yumurtayı, baharatları,tuzu, maydanozu ve kıymayı da ekleyip yoğurun.
  • İnce,uzun şekil verin. İzmir Köfte'nin özelliği yassı olmaması.
  • Patatesleri soyup, elma dilimi şeklinde dilimleyin.
  • Köfteler ile patatesler aynı boyda olursa daha güzel görünür tabakta.
  • Patates ve köfteleri sırasıyla zeytinyağında çok az kızartın ve tepsiye sıralayın.
  • 2 iri domatesi rendeleyin.
  • Sosu için köfteleri kızarttığınız zeytinyağından 1 çay bardağı kadar yağı bir pişirme kabına alın.
  • İçine biber salçasını ilave edin. Kısık ateşte salçayı karıştırarak yağ ile özleştirin.
  • Rendelenmiş domatesi ilave edin.
  • Tuz ve kekik ilave edin.
  • Domatesin çiğ tadı geçene kadar pişirin.
  • Hazırladığınız sosu tepsideki köfte patateslerin üstüne dökün.
  • 1 domatesin kabuğunu soyup dilimleyin ve en üste sıralayın.
  • Aralarına biberleri sıralayın.
  • Tepsinin kenarından 1 çay bardağına yakın sıcak su koyun.
  • 180 C'de patatesler kızarana kadar pişirin.
Serap ''Hiç bu kadar lezzetli İzmir Köfte yememiştim'' dedi...
Övünmek gibi olmadı değil mi  :)

8 Eylül 2011 Perşembe

patlıcan çığırtma


Patlıcan Çığırtma Bergama yöresine ait zeytinyağlı bir yemektir. Yaz aylarının favori yemeklerinden olup, zeytinyağında çığıra çığıra kızartıldığından bu ismi almıştır. Kızartmayı sevmeyen var mıdır bilmiyorum ama, çığırtma benim için kızartmadan da öte bir lezzettir. Rahmetli babaannem bu yemeği kocaman bir tepside yapar, kastrada yavaş yavaş pişirirmiş. Bu şekilde yavaş yavaş piştiği için, daha da güzel olduğunu söyler annem.
Kızartma kısmı biraz sıkıntılı olsa da, yapımı kolay bir yemektir.
Pazardan, marketten nereden alıyorsanız sebzenizi, ince küçük patlıcanları çığırtma yapmak için atın bu kez torbanıza...

Malzemeler:
  • 1 kg ince patlıcan
  • 5-6 adet küçük boy biber
  • 7-8 adet domates
  • 8-10 diş sarımsak
  • kızartmak için zeytinyağ
Malzemeleri yazarken miktar verdim ama, bu yemek ölçüsü olmayan tariflerden aslında. Ana malzeme patlıcanı kişi sayınıza göre aldıktan sonra kalanları kendi damak tadınıza göre azaltıp çoğaltabilirsiniz. Mesela bizim gibi pişmiş sarımsağı çok sevenlerdenseniz, daha fazla koyacaksınız elbette.
Ama domatesten kısmayın sakın. Ne kadar çok, o kadar lezzetli...

Yapılışı:
  • Patlıcanların kabuklarını alacalı bir şekilde soyun.
  • Eğer uzunsa patlıcanlarınız, ikiye bölün. Ama kısa olması en iyi.
  • Patlıcanı elinizde dik tutun, bıçakla döndürerek spiral şeklinde derin çizin.
  • Baktınız olmuyor, patlıcan parçalandı. Bir diğerine farklı yerlerinden derin kesikler atın.
  • Zeytinyağında döndürerek hafifçe kızartın.
  • Kızarmış patlıcanları yayvan bir tencereye sıralayın.
  • Ardından bütün haldeki biberleri de kısa süre kızartıp, patlıcanların üzerine alın.
  • Soyulmuş sarımsakların bir kısmını patlıcanların kesik yerlerine sokarak, tencereye ilave edin.
  • Kabukları soyulmuş, irice doğranmış domatesleri tencerenin en üstüne dökün.
  • Kızartma yağından biraz ekleyin.
  • 1 çay bardağı ılık suyu ve tuzunu ilave ederek, kısık ateşte domatesler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Bu yemeğin yanına bulgur pilavını çok yakıştırım ben ve yoğurdu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bu gadget'ta bir hata oluştu