25 Şubat 2012 Cumartesi

bademli pilav


Geçtiğimiz pazar menüsüydü et sote, bademli pilav ve bol soğanlı mantar sote.
Yanında yeşil salata..

Malzemeler:
  • 2 su bardağı baldo pirinç
  • 1/2 su bardağı çiğ badem
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı kadar sıvıyağ
  • tuz
  • 2.5 su bardağı kaynar su

Yapılışı:
  • Pirincin üzerine 1 çay kaşığı tuz koyup, üstünü örtecek kadar sıcak su koyun. Ve en az yarım saat bekletin.
  • Bademleri sıcak suya atarak 5-10 dakika haşlayın. Soğuyunca kabuklarını, parmaklarınızın arasında kaydırarak soyun.
  • Yağları pilav tenceresine koyun.
  • Yağ ısınıp eridiğinde kabukları soyulmuş bademleri içine atarak, rengi kısmen kahverengimsi oluncaya kadar kavurun.
  • Bu arada pirincin suyunu süzerek, nişastasını almak için yıkayın ve tekrar süzün.
  • Süzülmüş pirinci kavrulmuş bademlerin üzerine ilave edin ve pirinç tane tane oluncaya kadar kavurun.
  • Üzerine kaynar suyu ilave edip, tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
  • Pilav pişerken asla karıştırmayın, kapağını sık açmayın.
  • Ocaktan aldıktan sonra, tencere ile kapak arasına 2 kat kağıt havlu koyup demlenmeye bırakın. Bu şekilde tenceredeki fazla suyu kağıt havlu emecek, pilavınızın lapalaşmasını önleyecektir.
 
Afiyetle kalın..

19 Şubat 2012 Pazar

kırpık poğaça


Kırpık, güzel bir pazar gününe, güzel bir başlangıç oldu.
Eşim çok sever kırpık poğaçayı ve pazar sabahları simit almaya fırına gittiğinde, 3-5 tane de bundan alır.
Bir süre önce Pelinchef'de tarifini gördüğümde, yapmaya karar vermiştim. Bugüne kısmetmiş..
Sabah herkes uyurken hamuru yoğurup,  mayalanması için bıraktım. İç malzemenin hazırlanması eşime ve fotoğraf çekimi de oğluma ait..
Güzel bir işbölümü oldu..
Bizim kırpıklar çok çeşitliydi.
Beyaz peynirli, kaşarlı, kuru domatesli, sosisli, hatta nutellalı...


 Malzemeler:
  • 3.5 su bardağı un
  • 1 paket instant maya
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı ılık süt
  • 1 yumurta (akı içine, sarısı üstüne)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 1/2 çay bardağı çiçekyağı
İçine:
  • 100 gr beyaz peynir
  • maydanoz
  • 2-3 çorba kaşığı süt
  • kuru domates


Yapılışı:
  • Un, tuz ve şekeri, hamuru yoğuracağınız kaba alarak karıştırın.
  • Maya, yumurta, süt, su ve yağı ilave ederek, iyice yoğurun.
  • Hamurun üstünü kapatıp, 30-40 dakika ılık bir yerde mayalanması için bırakın.
  • Ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak, yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye sıralayın.
  • Üzerine yumurta sarısı sürerek 10 dakika daha bekletin. (Ben bazılarına susam ve çörekotu koydum.)
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzerleri kızarana dek pişirin.
  • Ayrı bir kapta beyaz peyniri sütle ezin.
  • Soğuyunca ikiye kesip, beyaz peyniri arasına sürün ve maydanoza bulayın. (Ben oğlum için rendelenmiş kaşar peynirli hazırladım. O da kendisine sosislisini hazırladı.)
  • Kuru domatesleri sıcak suda bekletip, yumuşayınca kekikle beraber zeytinyağında biraz kavurdum. (Kahvaltıda bu şekilde hazırlıyorum)
  • Hazırladığım kuru domateslerden de birer tane içine koydum. Maydanoz ve beyaz peynire çok yakıştı.
Kahvaltıdan sonra, Spil Dağı'na kar keyfi yapmaya gittik.
Maceralı ve keyifli bir gezi oldu..

15 Şubat 2012 Çarşamba

sebzeli makarna


Yemeklerdeki çok renkliliği seviyorum ben. Salataya düşkünlüğüm de belki bu yüzden.
Dün akşam kısa sürede hazırladığım bu makarna, tek başına bir öğün benim için.
Tabii bu durum bizim geleneksel sofralarımıza uymuyor..  illa ki önüne, yanına birşeyler yapılıyor.
Alışkanlık işte..

Malzemeler:
  • 250 gr makarna
  • 100 gr brokoli
  • 1 adet iri kırmızı biber
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 çorba kaşığı konserve mısır
  • Zeytinyağ
  • Tuz
Yapılışı:
  • Ben önce brokoliyi buharda pişirdim.
  • Diğer taraftada, makarnayı haşlanması için ocağa koydum.
  • Siz isterseniz ikisini bir arada da haşlayabilirsiniz. Maalesef bizim evde sade makarnayı tercih edenler de olduğundan, ben ayrı ayrı yapmak zorunda kaldım.
  • Kırmızı ve yeşil biberleri irice doğrayın.
  • Yumuşamış brokolileri, küçük çiçeklerine ayırın.
  • Tavada biraz ısıttığınız zeytinyağa önce biberleri atarak, yüksek ateşte soteleyin.
  • Biberler biraz yumuşayınca brokoli ve mısırları ilave edip, sotelemeye devam edin.
  • En son süzdüğünüz haşlanmış makarnayı sebzelere ilave ederek karıştırın ve ocaktan alın.
Makarnaları çeşitlendirmek mümkün. Yakıştırdığınız her sebzeyle pişirebilirsiniz. Mantarlı, domatesli, ıspanaklı, patlıcanlı vs. İsterseniz krema kullanarak lezzetini daha da arttırabilirsiniz.

Afiyetle kalın..



5 Şubat 2012 Pazar

fıstıklı lahana

Lahanayı bir de böyle deneyin.
Fıstıklı, kuş üzümlü, baharatlı güzel bir lezzet...

Malzemeler:
  • Küçük boy beyaz lahana
  • 1 orta boy soğan
  • 1 paket dolmalık fıstık
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 küçük fincan kadar  zeytinyağ
  • tuz, kırmızı pul biber
Yapılışı:
  • Zeytinyağa fıstıkları ilave ederek pembeleşene dek kavurun.
  • Soğanları piyazlık doğrayarak, fıstıklarla bir kavurmaya devam edin.
  • Ardından ince doğranmış lahanaları ilave edin ve tencerenin kapağını kapatın.
  • Tuz, kırmızı pul biber ve kuş üzümleri ilave ederek, arasıra karıştırın.
  • Lahanalar yumuşayınca kadar pişirin.


Afiyetle kalın..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bu gadget'ta bir hata oluştu