14 Mart 2012 Çarşamba

yağsız şekersiz kek


Malum kış bitiyor..
Zayıflamanın, yenilenmenin en popüler olduğu döneme giriyoruz. Popüler diyetlerle..
Dukan Diyeti, Karatay Diyeti, Taş Devri Diyeti ya da her neyse doğru bulduğunuz, aklınıza yatan, size uyan...
Uzman olmadığım ve içerikleri hakkında fikrim olmadığı için hangisi doğrudur, yanlıştır bilemem.
Ama adı diyet olmayan, tamamen sağlıklı ve dengeli beslenme üzerine kurulu Dr. Mehtap'ın (Mevsimlerden Roma) zayıflama programını tek geçerim.  Temelinde denge ve çeşitliliğin olduğunu düşündüğüm, uygulaması kolay, kilo kaybederken sağlığınızı kaybetmediğiniz, hayatın keyiflerini lezzetlerini ıskalamadığınız bir program bu.. En güzeli de Mehtap Hanım'ın size her daim desteği, motive eden müthiş yazıları...


Bu yağsız şekersiz kek de ideal bir ara öğün, belki bir kahvaltı alternatifi...
Ne yaparım, nasıl yaparım derken Sevgili Tijen'in tarifini buldum ve birkaç küçük değişiklik ile denedim. Gerçekten çok lezzetli oldu.

Malzemeler:
  • 3 orta boy elma
  • 10 adet kuru incir
  • 2 yumurta
  • 2 çorba kaşığı süt
  • 2 çorba kaşığı kırık ceviz (Toplamda 1 dilim kekin kalorisini çok etkilemediğini düşünüyorum.)
  • 1 su bardağı tam un (kepeği alınmamış)
  • 1 su bardağı yulaf ezmesi
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 paket kabartma tozu
Yapılışı:
  • Elmaları soyup küçük küçük doğrayın.
  • Kuru incirleri doğrayın.
  • 1 su bardağı su ile elma ve incirleri hafif pişirin.
  • Hamur kabına yumurtaları kırıp, çırpın.
  • Pişmiş meyveleri, sütü ve cevizi ilave edin.
  • Unu, yulaf ezmesini, tarçını ve kabartma tozunu ilave ederek karıştırın.
  • Yağlı kağıt serili tepsiye yayın.
  • 180 C'ye ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirin. Kürdan testi yaparak, pişirme süresini uzatabilirsiniz.



Afiyetle ve sağlıkla kalın...


11 Mart 2012 Pazar

tavuk fajitas


Biberler tavuklarla buluştu buluşmasına da, ben hastalık denetim derken oturamadım bilgisayarımın başına..
Geçen hafta cumartesi akşamı için Yeşimle program yaptık. Benim kafamda başka bir yemek vardı. Ama Yeşim 'Meksika Mutfağı'ndan acılı bir yemek' istediğini söyleyince,  Fajitas yapmaya karar verdim.

Malzemeler:
  • 500 gr tavuk göğsü
  • 2 kırmızı biber
  • 2 yeşil biber
  • 2 sarı biber
  • 2 orta boy soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ (biberleri sotelemek için)
  • 6 adet lavaş ekmeği (tortilla)
Marine için:
  • 1 küçük soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 2 yemek kaşığı süt
  • 1 çay kaşığı pul biber
Salsa sosu için;
  • 1 yemek kaşığı acı biber salçası
  • 1 adet küçük soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 2 domates
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 4-5 dal maydanoz



Yapılışı:
  • Tavuk etlerini şerit şeklinde, ince uzun kesin.
  • Marinasyon için, üzerine soğanı ve sarımsağı rendeleyin. 3 kaşık sıvıyağ,süt ve pul biberi ekleyin. İyice karıştırıp, üzerini streç filmle kapatın. En az bir saat buzdolabında dinlenmeye bırakın.
  • Biberleri ince şerit şeklinde doğrayın. 2 yemek kaşığı zeytinyağ ile yüksek ateşte soteleyin.
  • Biberler pişmeye yakın 2 soğanı iri iri doğrayıp, biberlere ilave edin.
  • Soğanlar şeffaflaşınca ocağı kapatıp, biber-soğan karışımını başka bir kaba alın.
  • Aynı tavaya dinlendirdiğiniz etleri sosuyla beraber tavaya alın. Yüksek ateşte hızla kavurarak, tavuklar suyunu çekene kadar kavurun.
  • Etler renk değiştirmeye başladığında karabiber, pul biber ve tuzu ilave edin.
  • Ardından kenara ayırdığımız soğanlı biber karışımını, tavuklara ilave edin.
  • 1-2 dakika kadar daha kavurup, ocağın altını kapatın.
  • Salsa sosu için; domates, soğan ve sarımsakları rendeleyin. Diğer malzemelerle karıştırın. Acı miktarını ayarlayın.
  • Teflon tavada ısıttğınız lavaş ekmeği içine tavuk fajitası koyun üzerine salsa sosdan da dökerek sarın.
Afiyetle kalın..

4 Mart 2012 Pazar

vok tavada kaliforniya biberi


Meksika Mutfağından, tavuk fajitas için hazırlandı bu biberler..
Önce tavukları marine ettim, ardından da biberleri soteledim vok tavada.
Ama öyle güzel görünüyorlardaki, bir postu hakkettiklerini düşündüm:)

2 kırmızı, 2 sarı, 2 de yeşil kaliforniya biberini şerit şerit (jülyen) doğrayıp, 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağında yüksek ateşte soteledim. Biberler pişmeye yakın iri iri doğradığım 2 soğanı da ilave ettim. Soğanlar şeffaflaşıncaya kadar, sotelemeye devam ettim..

Şu anda tavada, tüm güzellikleriyle tavukları bekliyorlar..







3 Mart 2012 Cumartesi

et sote


Haftasonu sofralarınıza bir alternatif belki...

Malzemeler:
  • 500 gr dana eti (biraz yağlı olursa daha lezzetli olur)
  • 4-5 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ (ben zeytinyağ kullanıyorum)
  • 2 domates (ben 2 yemek kaşığı yazdan hazırlanmış rende domates kullandım)
  • tuz, kırmızı pul biber, karabiber, kekik (arzuya bağlı)
Hazırlanışı:
  • Aldığınız dana eti doğranmış değilse yada iri parçalıysa önce onları küçük  küçük doğrayın.
  • Eğer vaktiniz varsa,  etleri yarım bardak süt ve 1 soğanın suyuyla 1 gece marine ederseniz et çok daha kolay pişer ve daha lezzetli olur. 
  • Teflon tavaya sıvıyağ koyup biraz kızdırın. Ardından etleri içine atıp hızlıca karıştırın. kapağı kapatın.
  • Etler önce suyunu salacaktır. Mümkün olduğunca tencerenin kapağını açmayın. Kendi suyunda ağır ağır pişmeli. Ben kapağı açmadan tencereyi sallıyorum ara ara.
  • Suyunu çekince tereyağ ve ince doğranmış sarımsakları ilave edin.
  • Sarımsaklar biraz kavrulup, güzel kokusunu salınca domatesi ve baharatları ilave edin.
  • Domateslerle birlikte 5 dakika kadar daha kavurup, 1-1.5 çay bardağı kadar sıcak su ilave edin.
  • Kapağını kapatıp, kısık ateşte pişirmeye devam edin.
  • Suyu azaldığında piştiğini kontrol edip, ocaktan alın.


Sevdiklerinizle birlikte, keyifli bir haftasonu geçirmenizi dilerim..
Afiyetle kalın..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bu gadget'ta bir hata oluştu