25 Haziran 2012 Pazartesi

çilekli tart


Bizde toplandık menüsünden tariflere devam.
Çilekler bitmeden denemenizi tavsiye ederim. Ya da şeftali, kivi, muz vs. Hepsi de yakışır bence..
Tarif Sevgili Tülay'a ait.
Blog buluşmalarımızda Tülaycığımın güzel tartları ilk bitenler arasındadır. Ben o kadar diyeyim size.

Malzemeler:

Hamuru için;
  • 1 yumurta
  • 1 küçük fincan süt
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı çiçek yağı
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı un (kıvamına göre biraz fazla olabilir)
Kreması için;
  • 1 yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 2 su bardağı süt
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket krem şanti + 1/2 su bardağı soğuk süt
Üzeri için;
  • 300-400 gr çilek
  • Tart jöle (2 yemek kaşığı şeker+2.5 çay bardağı su)

Yapılışı:
  • Yumurta ve şekeri iyice karıştırın. Diğer hamur malzemelerini de sırayla ilave edip, yoğurun.
  • Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edip, 15-20 dakika buzdolabında dinlendirin.
  • Tart kabına iyice yayın. 5-6 yerinden çatalla delin.
  • Önceden 175 C'ye ısıtılan fırında üstü pembeleşinceye kadar 20 dakika pişirin.
  • Bir tencereye yumurta sarısı mısır nişastası, şeker ve sütü koyarak iyice karıştırın. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.
  • Ateşten alınca vanilya ekleyip, karıştırın.
  • Krem şantiyi soğuk sütle kıvam alıncaya kadar çırpın.
  • Muhallebiye ilave edip mikserle 2-3 dakika daha çırpın.
  • Kremayı tartın üzerine yayın ve düzeltin.
  • Çilekleri yıkayıp kurulayın. İnce ince dilimleyin ve kremanın üzerine en dıştan başlayarak sıralayın. Kayma olmaması için tartın merkezini önceden belirleyin.
  • Dr.Oetker tart jöleyi tarifine göre hazırlayıp,  çileklerin üzerine sürün yada dökün.
  • Buzdolabında 2-3 saat bekletip servis yapın.
Afiyetle kalın...

12 Haziran 2012 Salı

çikolatalı cheesecake


Beklenen tarif..
Sınıf grubunu nihayet evimde ağırlayabildim demiştim ve masamı paylaşmıştım sizlerle. Gecenin en favori lezzeti çikolatalı cheesecake olmuştu.
Mutlaka deneyin diyor, Cake In Life' dan aldığım bu güzel tarifi veriyorum.

Malzemeler:

Tabanı için
  • 2 paket Eti Kakaolu Bisküvi
  • 80 gr tereyağ
Kreması için
  • 500 gr labne peyniri
  • 200 ml krema
  • 1 + 1/4 su bardağı toz şeker
  • 3 yumurta
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilya
Çikolata katı için
  • 200 ml krema
  • 200 gr bitter çikolata
Yapılışı:
  • Tabanı için bisküvileri rondoda ufalayın.
  • Tereyağını eritin ve bisküviler ile karıştırın.
  • Dikdörtgen veya kare pişirme kabınızın (yaklaşık 25 -30 cm ölçülerinde ) tabanına bastırarak yayın.
  • Toz şekeri,kremayı ve labne peynirini bir kaba alıp toz şeker eriyip,karışım kıvam alana kadar çırpın.
  • Nişastayı,unu,vanilyayı ekleyip bir çırpma teli ile karıştırın.
  • En son yumurtaları da kremaya ekleyin ve çok az daha karıştırın.
  • Bisküvi tabanının üzerine döküp onceden ısıtılmış 170 - 180 derece fırında pişirin.
  • Krema kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtın ve ocaktan alın.İçine kırılmış çikolatalar atın ve erimeye başlayınca çırpma teliyle karıştırın.Oda sıcaklığına gelmiş cheesecake'nin üzerine dökün.
  • Buzdolabında en az 6 saat dinlendirin. Kare veya dikdörtgen şekilde küçük küçük dilimleyerek sevis edin.

    6 Haziran 2012 Çarşamba

    NORGE Deniz Ürünleri Semineri

    Güzel bir pazar gününde keyifli bir etkinlik daha..

    Geçtiğimiz pazar Innovation Norway ve Eks Mutfak Akademisi Eğitmen Şefi Eyüp Kemal Sevinç tarafından düzenlenen Norveç Deniz Ürünleri Semineri'ne katıldım.
    Taze balık tüketmeye alışkın biz İzmirliler için farklı bir deneyim oldu bu seminer.
    Kuzey Avrupa'dan, sofralarımıza gelen Somon ve diğer soğuk su balıklarını daha yakından tanıdık. Taze ve dondurulmuş balığın kalitesini kontrol ederken nelere dikkat edilmesi gerektiğini öğrendik.


    Lezzeti hem çiğ, hem füme, hem de pişirilmiş olarak eşit derecede güzel olan nadir balıklardan biriymiş Norveç Somonu.. Eyüp Şef'in Somonu parçalarına ayırırken, sunduğu parçayı soya sosuyla test etmiş biri olarak, beklediğimden daha iyi bir tat olduğunu söylemeliyim. Ancak yine de ben balığımı pişmiş alayım lütfen :)

    Uygulama şansım olur mu bilmiyorum.. Ama Eyüp Şef'in somondan fileto çıkarılması,  büyük kılçığın ayrılması, diğerlerinin cımbızla temizlenmesi, derisinin yüzülmesi ve kesim şekilleri gibi anlattığı herşeyi pür dikkat dinledim. Her parçayı tek tek detay vererek anlatan Eyüp Şef uygulamanın sonunda 'sıra sizde' diyerek balık parçalarını ve Mövenpick Oteli'nin mutfağını bize bıraktı. 45 dakika sonunda tabaklar salonda hazır olacaktı.


    Portakallı Somon
    İlk 5 dakika 3 kişilik grubumuzda bir şaşkınlık hali. Ne yapalım nereden başlayalım..
    Neyse ki Savaş'ın portakallı somon yapma fikrinde karar kıldık. Müberra ile malzemeleri temin etmek için, koşuşturmaya başladık hemen :)
    • 1 parça somon fileto
    • 1 haşlanmış patates
    • 1 portakal
    • 3-4 dal biberiye
    • tereyağ
    • tuz, karabiber
    • patates püresi için 1 yemek kaşığı kadar süt
    Yapılışı:
    • Önce somonu tuzlayıp, biberledikten sonra dinlenmesi için kenarıya ayırdık.
    • Patatese tuz, karabiber, küçük bir parça tereyağ ve süt ilave ederek iyice ezdik. Ardından biberiyeleri küçük küçük doğrayıp, patates püresine karıştırdık.
    • 20 dakika kadar dinlenen somonu, tereyağ koyduğumuz tavada önlü arkalı pişirdik.
    • Portakalların kabuklarını soyup, keserek dilimledik.
    • Tavaya alıp, ocağa koyduk. Biraz portakal suyu da ilave ettik.
    • Şefimiz sürenin bittiğini söylediğinde, ocaktan alıp 1 tatlı kaşığı kadar tereyağ ilave ederek karıştırdık.
    • Kızarmış somonu servis tabağına alarak, portakal dilimlerini üzerine koyduk. Patates püresi, cherry domates, roka ve biberiye ile servis yaptık.

    Ringa Turşusu
    Portakallı somonu hazırlarken, diğer balık parçalarından ne yapabiliriz diye düşündük. Salata tarzı bir şey yapalım derken, yukarıdaki mükemmel sunum çıktı ortaya. Küçük küçük dilimlenmiş ringa balığını üzüm sirkesi, kapari, limon ve tuz ile marine ettik. Sürenin sonuna kadar, yaklaşık 30 dakika bekledi ringa parçaları. Sürenin bitimine 5 dakika kala, marine ettiğimiz balıkları, portakal dilimi ve roka yaprakları üzerinde soğan ve limon dilimleriyle servise hazırladık.


    Etkinlik sonunda sertifikalarımızı alıp, hatıra fotoğrafı çektirdik. Bu etkinliğin en güzel yanlarından biri de İstanbul'da ki EKS Mutfak Akademisi'nden Eyüp Şef ile tanışmak ve İzmir'de yapılmasını istediğimiz etkinlik taleplerini kendisine iletmek oldu sanırım. Kendisinin İzmir'le ilgili etkinlik planlarının olması biz İzmirli Yemek Bloggerlarını mutlu etti..

    İzmir'de daha çok etkinlik yapılması dileğiyle..

    2 Haziran 2012 Cumartesi

    bizde toplandık

    Sınıf Grubu'na Çay Daveti
    Bu aralar Blogger etkinliklerinde arz-ı endam edince, sosyal medyada çarşaf çarşaf :) fotolar yayınlanınca gelen tepkiler şu şekilde:
    -Bir biz yiyemedik şu yaptıklarından..
    -Hani bize.. biz hiç göremiyoruz bunlardan..
    -Kaç tane tarifini denedim.. ama elinden yiyemedik :)


    Ahh bilseler benim mutfağa girmek için aslında nasıl da can attığımı, ama bir türlü vakit bulamadığımı..Tabii bunda hafta içi yoğun çalışmamım, hafta sonu da pek evde oturmamamın etkisi büyük..
    Neyse ki SINIF:) arkadaşlarıma verdiğim sözü nihayet tuttum. Benden istedikleri kısırı gecikmeli de olsa yapabildim. Bol sohbetli, bol kahkahalı ve de bol kalorili keyifli bir akşam geçirdik. Hazırladıklarımı beğenmeleri beni çok sevindirdi..
    Bir gece önceden tatlılarımı ve börek içini hazırladım. Ertesi güne de tuzluluların yapımını bıraktım.
    Neler yaptım bakalım..


     Gecenin 1 numaralı lezzetiydi. Tarifin blogda yayınlanmasını bekleyemediler. Tarif kağıdının fotosu çekildi :)



    Kıymalı Börek

    Patlıcanlı Börek

    Zeytin Salatası


    Yoğurtlu Havuç


    Yine beklerim kızlar :))

     
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
    Bu gadget'ta bir hata oluştu