26 Temmuz 2012 Perşembe

vişneli tart


Çilekli tartı bloğumda gören Ilgın, kesinlikle bundan istediği söyledi.
Geçtiğimiz cuma Yeşim ile birlikte çilek bulabilme umuduyla Gümüldür Pazarı'na gitsek de, maalesef elimiz boş döndük eve. Aslında boş dönmedik. Telefonda Ilgın'ın onayını alıp, tartı vişneliye çevirdik.
Çok da güzel oldu.. Mayhoş tadıyla yiyenlerden de tam puan aldı.

Malzemeler:

Hamuru için;

  • 1 yumurta
  • 1 küçük fincan süt
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı çiçek yağı
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2.5 su bardağı un
Kreması için;
  • 1 yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 2 su bardağı süt
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket krem şanti + 1/2 su bardağı soğuk süt
Üzeri için;
  • 300-400 gr vişne
  • Tart jöle (2 yemek kaşığı şeker+2.5 çay bardağı su)


Yapılışı:
  • Yumurta ve şekeri iyice karıştırın. Diğer hamur malzemelerini de sırayla ilave edip, yoğurun.
  • Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edip, 15-20 dakika buzdolabında dinlendirin.
  • Tart kabına iyice yayın. 5-6 yerinden çatalla delin.
  • Önceden 175 C'ye ısıtılan fırında üstü pembeleşinceye kadar 20 dakika pişirin.
  • Bir tencereye yumurta sarısı mısır nişastası, şeker ve sütü koyarak iyice karıştırın. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.
  • Ateşten alınca vanilya ekleyip, karıştırın.
  • Krem şantiyi soğuk sütle kıvam alıncaya kadar çırpın.
  • Muhallebiye ilave edip mikserle 2-3 dakika daha çırpın.
  • Kremayı tartın üzerine yayın ve düzeltin.
  • Vişnelerin çekirdeklerini çıkarıp, ikiye bölün. Vişneleriniz küçükse bölmeden de koyabilirsiniz.
  • Kremanın üzerine en dıştan başlayarak sıralayın. Kayma olmaması için tartın merkezini önceden belirleyin.
  • Dr.Oetker tart jöleyi tarifine göre hazırlayıp, vişnelerin üzerine sürün yada dökün.
  • Buzdolabında 2-3 saat bekletip servis yapın.
Ben bu kez daha yoğun jöleli yaptım. Ama isterseniz sadece meyveleri canlı ve parlak tutmak için jöleyi daha az kullanabilirsiniz. Jöle fazla donmadan fırçayla üzerine sürmek en iyisi..

Afiyetle kalın..

19 Temmuz 2012 Perşembe

kayısılı parfe


Parfe çılgınlığı devam ediyor...
Parfeyi tadan herkes akın akın markete Krem Şanti almaya koşuyor :))
Şaka bir yana.. Şu kavurucu yaz günleri için, gerçekten ideal bir tatlı..

Bu kez kayısı var parfemizde..
Tarif Jöleli Parfe ile aynı. Sadece jöle parçaları yerine doğranmış kayısı koyuyoruz. Hatta jöle hazırlama işi olmadığından, hazırlaması daha da pratik..

Malzemeler:
  • 3 paket Dr.Oetker Krem Şanti
  • 1.5 su bardağı soğuk süt
  • 1 yumurta
  • 1 limon suyu
  • 1 limonun kabuğu
  • 2 yemek kaşığı Dr.Oetker Pudra Şekeri
  • 1 paket Dr. Oetker Vanilya
  • 20 adet bebe bisküvi
  • 6-7 adet kayısı
Yapılışı:
  • Önce kayısıları küçük küçük doğruyoruz.
  • Süt ve krem şantiyi yüksek devirde kıvam alana kadar çırpıyoruz.
  • Ayrı bir kapta yumurta ve şekeri 3-4 dakika çırpıyoruz ve bu karışımı krem şantiye ilave ediyoruz.
  • Bebe bisküvilerini elimizle küçük parçalara ayırıyoruz.
  • Doğranmış kayısıları, limon suyu, limon kabuğu, vanilya ve kırıkladığımız bebe bisküvilerini de ilave edip, karıştırıyoruz.
  • Karışımı kalıba döküyoruz. En üste süte batırılımış bebe bisküvilerini sıralıyoruz.
  • Silikon kalıp kullanmak çok pratik, parfe kolayca çıkıyor. Ancak farklı bir kalıbı da streç filmle kaplayıp kullanabilirsiniz.
  • En az 5 saat kadar dondurucuda bekletiyoruz.
  • Servis etmeden önce, dondurucudan çıkarıp 10 dakika kadar bekletirseniz daha rahat kesebilirsiniz.
Yarın Mübarek Ramazan Ayına giriyoruz.
İstediğiniz gibi hazırlayabileceğiniz parfeler ferahlatan ve serinleten etkisiyle, ramazan sofralarınızda ailenizi ve misafirlerinizi mutlu edecektir.

Hayırlı Ramazanlar..

16 Temmuz 2012 Pazartesi

çikolatalı parfe


Parfe çalışmalarında çikolata severlerin ille de bu dedikleri parfe var sırada..
Benim biraz dondurma pastalara, biraz da mozaik pastaya benzettiğim bir parfe bu. Oğlumun favorisi olduğundan, bizim dolapta yaz boyu olacak gibi..

Malzemeler:
  • 1 su bardağı soğuk süt
  • 1 paket Dr.Oetker Krem Şanti (kakaolu olunca rengi daha güzel oluyor ama sade de kulllanılabilir.)
  • 200 ml sıvı krema (1 küçük kutu)
  • 1,5 paket kare bitter çikolata (120 gr.)
  • 2 yemek kaşığı damla çikolata (yada kare çikolatadan kalan parçayı kırıklayın)
  • 40 adet kadar bebe bisküvi (eşdeğer miktarda kakaolu bisküvi ya da kek de olur)
  • 1 çay bardağı kadar iri kıyılmış ceviz
  • 1 paket Dr.Oetker Vanilya
Yapılışı:
  • Kremayı bir kaba alıp, kaynama sıcaklığına varıncaya kadar ısıtın ve ocağı kapatın.
  • Bitter çikolataları elinizle parçalayarak ilave edin ve iyice eriyene kadar tel çırpıcıyla karıştırın. Ara ara karıştırmaya devam ederek soğumasını sağlayın.
  • Diğer tarafta krem şantiyi süt ile karıştırarak kıvam alıncaya kadar 3-4 dakika yüksek devirde çırpın.
  • İçine soğumuş çikolatalı kremayı, damla çikolataları, cevizi, vanilyayı ve kırıkladığınız bisküvileri ilave edin.
  • Kaşıkla iyice karışmasını sağlayıp, silikon kalıba yada içine streç film serdiğiniz başka bir kaba dökün.
  • Min 5-6 saat dondurucuda tutun. Ben genelde bir gece önce hazırlıyorum.
  • Dolabtan çıkarınca 3-4 dakika bekletip, dilimleyerek servis yapın.
Afiyetle kalın..

15 Temmuz 2012 Pazar

limonlu ve jöleli parfe


İyi ki yapmışız Parfe Etkinliği'ni..
2 haftadır Parfe patlaması yaşandı. İş yerinde, evde, yazlıkta, atölye çalışmasında :))
Tarifleri hemen paylaşacağım dedim, ama yazlıkta ki internet bağlantısıyla ilgili problemden dolayı bugüne kaldı..
Limonun çok yakıştığı ilk parfe tarifimi hemen veriyorum...

Malzemeler:
  • 1/3 paket Dr.Oetker Yeşil Elma-Kivili Bitkisel Jöle
  • 1/3 paket Dr.Oetker Çilekli Bitkisel Jöle
  • 1/3 paket Dr.Oetker  Muzlu Bitkisel Jöle
  • 3 paket Dr.Oetker Krem Şanti
  • 1.5 su bardağı soğuk süt
  • 1 yumurta
  • 1 limon suyu
  • 1 limonun kabuğu
  • 2 yemek kaşığı Dr.Oetker Pudra Şekeri
  • 1 paket Dr. Oetker Vanilya
  • 20 adet bebe bisküvi

Yapılışı.
  • Önce jöleleri, kutu üzerindeki tarife göre hazırlıyoruz. Jölelerin farklı renklerde olması, görüntüyü daha cazip kılıyor. O yüzden farklı çeşitlerden hazırlanacağından, paketin tamamını değil, üçte birini yapmak yeterli geliyor.
  • Jölelerin her biri kendi kabında sertleşirken, süt ve krem şantiyi yüksek devirde kıvam alana kadar çırpıyoruz.
  • Ayrı bir kapta yumurta ve şekeri 3-4 dakika çırpıyoruz ve bu karışımı krem şantiye ilave ediyoruz.
  • Bebe bisküvilerini elimizle küçük parçalara ayırıyoruz.
  • Limon suyu, limon kabuğu, vanilya ve kırıkladığımız bebe bisküvilerini de ilave edip, karıştırıyoruz. Buzdolabında 20 dakika kadar bekletirseniz tekrar kıvam alıyor. Ama bekletmeden de kullanabilirsiniz.
  • Sertleşen jöleleri küçüklü büyüklü parçalar halinde kesiyoruz.
  • Silikon kalıp kullanmak çok pratik, parfe kolayca çıkıyor. Ancak farklı bir kalıbı da streç filmle kaplayıp kullanabilirsiniz.
  • Kalıbın dibine jöle parçalarını karışık bir şekilde sıralayın. Üzerine şantili karışımındn bir miktar koyuyoruz.
  • Üzerine ve kalıbın yan yüzeylerine tekrar jöle parçalarını sıralıyoruz. Yine üzerine şantili karışımından koyuyoruz. Bir kez daha aynı işlemi tekrarlıyoruz.
  • En üste süte daldırılmış bisküvileri sıralıyoruz. (İstenirse)
  • En az 5 saat kadar dondurucuda bekletiyoruz.
  • Servis etmeden önce, dondurucudan  çıkarıp 10 dakika kadar bekletirseniz daha rahat kesebilirsiniz.
Aynı tarifi jöle parçaları yerine taze yada kuru meyvelerle, bebe bisküvisi yerine petit beure yada kek parçalarıyla da hazırlayabilirsiniz. Karışıma fındık kırığı yada ceviz de ilave edebilirsiniz.
Tamamen kendi damak tadınıza göre hazırlamanız ve istediğiniz tarifi yaratmanız mümkün..

Afiyetle kalın..

10 Temmuz 2012 Salı

Serin Tatlar Atölyesi : Parfe Yapımı ve Tadımı


Kendi mutfağında, seni kimse seyretmiyorken yemek yapmak çok kolay..
Detaylı açıklama da gerektirmiyor hazırlarken...
Ancak bu kez farklı bir mutfakda, küçük bir grubun önünde çalıştım.
Keyifliydi...

Kipa Aile Kulubü'nden aldığım davet üzerine, pazartesi günü Uygulamalı Parfe Yapımı ve Tadımı etkinliği gerçekleştirdik. Katılımcılara parfe konusundaki bildiklerimi aktardım. Tam tatil dönemi olmasından dolayı çok fazla katılım olmasa da, 15 kişiyle neşeli, sohbetli bir Parfe etkinliği gerçekleştirdik. Önce yaptık, ardından da tadına baktık.
Etkinlikte 2 farklı parfe hazırladım.


Çikolatadan vazgeçemem diyenler için Çikolatalı Parfe



Ferahlatıcı etkisiyle hafif, meyveli tercih edenlere Limonlu Jöleli Parfe


Bu güzel etkinliğin gerçekleşmesini sağlayan Kipa Aile Kulubü'nden Melike Hanım ve Alev Hanım'a,  ayrıca bana ürünleriyle destek veren Dr. Oetker'e çok teşekkürler..
Tarifleri de hemen paylaşacağım..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bu gadget'ta bir hata oluştu