30 Aralık 2012 Pazar

pamuk poğaça



Bu aralar çok sık yapıyorum pamuk poğaçayı. Geçen hafta canım arkadaşıma hazırladığım kahvaltı masasındaydı. Bugün de çok sevdiğim yazlık komşularıma hazırladım. Çok yumuşak gerçekten pamuk gibi bir poğaça oldu. Pastahane poğaçası tadında..
Tarifi bir çok blogger arkadaşım yapmış. Ben ilk kez Pelinchef'de görmüş ve çok beğenmiştim..


 Malzemeler:
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 5 yemek kaşığı silme toz şeker
  • 1 yemek kaşığı silme tuz
  • 1 paket instant Yuva Maya
  • Aldığı kadar un (yaklaşık 4,5 su bardağı) bakınız: Yapılış.
  • Tulum Loru - Maydanoz  (kıyma patetesli de harika oluyor)


Yapılışı:
  • Unu ve mayayı bir kaba alıp, karıştırın.
  • Ortasına suyu, sütü, yağı, şeker ve tuzu ilave edin.
  • İyice yoğurun. (Bir süredir mikserin hiç kullanmadığım spiral ucunu kullanmaya başladım. Ne büyük rahatlıkmış. Hatta artık kıymayı bile bununla yoğuruyorum.)
  • Bu poğaçanın en önemli kısmı ununu ve kıvamını doğru ayarlamak. Kullandığınız yağa (zeytinyağ veya çiçekyağ) ya da una göre bile kıvamı değişebiliyor. Unun son bardağını yavaş yavaş verin. Yetmezse ilave edin. Elinize hafif yapışan, biraz cıvık gibi bir hamur olması gerek. Yani avucunuzun içinde açıp, içini koyduktan sonra elinizde toparlayabileceğiniz kadar un ilave etmelisiniz. Fazla un poğaçanın yapısını ve tadını tamamen değiştiriyor.
  • Hamuru yoğurduktan sonra, üzerine ıslak bez örtüp sıcak bir yerde min. 30 dakika bekletin. (Kış dönemi kalorifer üzerinde, yazın güneşe koyabilirsiniz. Ben bugün hafif ısıttığım fırına koydum, fırın kapağını açık tutarak. İşe yaradı..)
  • Yaklaşık 2-3 katına çıkan hamurdan ceviz kadar koparıp, avucunuzun içinde daire şeklinde açın. 
  • Ortasına maydanozlu lordan koyup kapatın. Kapattığınız kısım alta gelecek şekilde tepsiye sıralayın. (Koroplast yağlı kağıt kullanıyorum.)
  • Üzerine yumurta sarısı sürüp, susam serpin.
  • 180 C fırında pişirin. 

Sonradan ilaveler :)
1.Bizim evdeki beylerin kıymalıyı daha çok sevdiklerini farkettim. Bunun için 300 gr kadar kıymayı, ince kıyılmış soğanla birlikte zeytinyağda kavuruyorum. Ocaktan indirmeye yakın 1 adet patatesi içine rendeliyorum. Az karabiber ve tuz ilave ediyorum.
2.Aynı poğaçayı kuru domates ve siyah zeytinli yapmışlığımda oldu. Denemenizi şiddetle öneririm.
 7-8 adet kuru domatesi sıcak suda yumuşayana kadar bekletin. Sudan çıkarıp ince ince doğrayın.  Tavaya zeytinyağ koyup biraz ısıtın, içine doğranmış kuru domatesleri ekleyin. Dilimlenmiş siyah zeytin ilave edip, karıştırın ocaktan alın.Bu ikiliye kekik çok yakışıyor. 


Afiyetle kalın..

23 Aralık 2012 Pazar

hamsili pilav


Uzun zamandır yayınlanmayı bekleyen bir tarif..
Serapcığımın elinden yediğimiz hamsili pilav.
Fotoğraflara bakınca tekrar o keyifli geceye gittim. Ve canım hem hamsili pilavdan, hem de o güzel turşudan nasıl istedi anlatamam.
Bir de kuzine de pişince, daha da mı güzel oldu ne..



Malzemeler:
  • 1,5 kg hamsi
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet soğan
  • 1 avuç kuş üzümü
  • 1 demet maydanoz
  • karabiber, tuz, kırmızı pul biber, kekik
  • mısır unu
Yapılışı:
  • Soğanı küçük küçük doğrayıp, yağda kavurun.
  • Pirinci ilave edip, kavurmaya devam edin.
  • Tuz, karabiber ve kuş üzümünü ilave edin. Üzerine çıkacak kadar sıcak su ekleyip, pişmeye bırakın.
  • Pilavı çok pişirmeyin. Biraz diri bırakılırsa, hamsiyle de birlikte pişecek ve tam kıvamına gelecektir.
  • Pişmeye yakın ince kıyılmış maydonoz ekleyin.
  • Yıkanmış, ayıklanmış hamsileri tuz ekenmiş mısır unun bulayın.
  • Tavayı yağlayın.
  • Hamsileri parlak tarafı alta gelecek şekilde, tavaya sıralamaya başlayın. 
  • Sıralamaya balık tavasının yanlarından dışa sarkacak şekilde, sıkışık olarak sıralamanız gerekmektedir.
  • Daha sonra orta kısmına sıkışık olarak dizin. Üzerine biraz kekik serpin.
  • Balıkları tamamen tabana sıraladıktan sonra, pilavı üzerine dökün. Fazla sıkıştırmadan hafifçe basıtırın.
  • Üzerine tekrar biraz kekik serpin.
  • Yanlardan sakan hamsileri pilavın üzerine kapatın.
  • Kalan hamsileri parlak kısımlar üste gelecek şekilde pilavın üzerine sıralayın.
  • Ocakta ya da kuzinede pişirin. Tavayı salladığınızda  bütün olarak oynuyorsa, pilavı kapak yardımıyla ters çevirin. Diğer yüzünü de kızartın.


Serapcım ellerine sağlık..


13 Aralık 2012 Perşembe

Söke Un - Toprağın Bereketi Etkinliği


100 gr una 1 orta boy yumurtaymış ev makarnasının formülü.

Biz şöyle yaptık herbirini;
-200 gr SÖKE UN
-2 orta boy yumurta
-1 yemek kaşığı zeytinyağ
-1 fiske tuz
Bu sadelisi :) Epeyce sert bir hamur oluyor. Yoğururken şikayet etsek de, makarnaları keserken sert hamurun kesinlikle daha iyi olduğunu tecrübe ettik herbirimiz.


Bunun gibi 4 hamur daha yoğurduk.
-Kırmızı için 1 yemek kaşığı domates salçası ilave ettik.
-Sarı için 1 yemek kaşığı zerdeçal, biraz kekik, biraz tarhun ilave ettik.
-Pembe için 1 yemek kaşığı haşlanıp rondodan geçirilmiş pancar püresi ilave ettik.
-Yeşil için de tabii ki ıspanak. Ispanak da az haşlanıp, rondodan geçirildi ve 1 yemek kaşığı kadar ilave edildi.
Renklerin  daha belirgin olmasını istiyorsanız, sebze miktarlarını arttırabilirsiniz sorun yok. Ancaak pürelerden dolayı yumuşayan hamurunuzu tekrar sert kıvama döndürmek için un ekleyerek yoğurmaya devam etmeniz gerekiyor. Sert olmazsa açarken, keserken, saklarken sorun yaşayabilirsiniz. Kesilmez, yapışır, vs.
Bir de hamuru yoğruduktan sonra min yarım saat hatta 1 saat dinlendirin.


Eğer makarna kesme aletiniz varsa, burada görüldüğü gibi kolayca kesebilirsiniz. Tabii biraz el alışkanlığı edinmek gerekiyor.  


Ama alet yoksa da sorun değil. Merdane ile açarak, bıçakla kesebilirsiniz. Hatta Özger Şefimiz gibi 3 farklı renk hamuru yanyana koyup açarak, rengarenk makarna da yapabilirsiniz.

Sonra kesilen parçaları bolca unlamanız lazım, ki makarnalar birbirine yapışmasın. Hatta mümkünse bir yere serip biraz kurutun. Ama hemen pişirip yemek istiyorsanız, unladıktan sonra biraz silkeleyerek kaynamış tuzlu suyun içine atarak hemen pişirebilirsiniz. Hazır makarnalardan daha kısa sürede piştiğini belirtmeden geçmeyelim.
En hızlısından az zeytinyağı, domates ve kekikle nefis bir sos yapabilirsiniz. Üzerine parmesanla nefis nefiss..
Yada tadına doyulmaz kremalı mantar da süper olur..


Tüm bunları cumartesi günü katıldığım Söke Un'un düzenlediği Toprağın Bereketi Etkinliği'nde öğrendim.
Etkinlik İzmir Mutfak Sanatları Enstitüsü (İMSE)'de gerçekleşti. SÖKE UN'un ev sahipliği yaptığı bu etkinlikte, Şef Özger Tanık'tan Makarna ve Ravioli yapımını öğrendik.
Etkinlik sonrasında sertifikalarımızı aldık.
Bu güzel etkinlik için öncelikle SÖKE UN ve Dilek Yetkiner'e, İzmir Mutfak Sanatları Enstitüsü - Şef Özger Tanık'a ve buluşmalarımızı ölümsüzleştiren Figen Karavaş'a çok teşekkür ederim.
Harika bir gündü..

5 Aralık 2012 Çarşamba

Limonlu Kek


Uzun bir aradan sonra MERHABA !

Çokca yoğunluk, biraz tembellik ve biraz da diyet durumları beni bloğumdan uzak tutan.
Aslında yine vakit buldukça mutfağa girildi, yeni denemeler yapıldı, yeni lezzetler tadıldı.
Yememeyi başararak cheescakeler, kurabiyeler, kekler yapıldı.
Yayınlanmayı bekliyorlar uzun zamandır.

Bir süre önce ani gelen misafirim için dolabımda bekleyen Carte D'or'un  Limonlu Kek'ini yapmıştım. Sonuç harikaydı. Carte D'or'un en başarılı bulduğum ürünlerinden biri olduğunu söyleyebilirim. Özellikle oğlumun bu keki severek yemesinin de bu düşüncemde payı var tabii.

Ertesi hafta bu kez evde kendim hazırladım Limonlu Keki. Güzel kabaran, limonlu nefis kokan bir kek oldu. Oğlum yine afiyetle yedi..



Malzemeler:
  • 4 yumurta
  • 1.5 sb toz şeker
  • Yarım sb süt
  • Yarım sb sıvıyağ
  • 2 sb un
  • yarım limon suyu
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
Yapılışı:
  • Yumurta ve şekeri iyice çırpın.
  • Yağ ve sütünü ilave edip, çırpmaya devam edin
  • Limon suyunu ve kabuk rendesini ilave edin.
  • Elenmiş unu, kabartma tozunu ve vanilya ekleyip düşük devirde karıştırın.
  • Kalıbınızı yağlayıp, unlayın ve karışımı dökün.
  • 180 C fırında 30-40 dk. kadar pişirin. Fırınlar arası değişiklik gösterebilir. Kürdanla pişip pişmediğini kontrol edin.
  • Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serperek servis edin. Üzerinin daha kıtırlı kabuk olmasını istiyorsanız, fırına koymadan önce de üzerine biraz pudra şekeri serpin.
Afiyetle kalın..
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
    Bu gadget'ta bir hata oluştu