20 Ocak 2015 Salı

fırında brokoli ve patatesli somon

Taze çekilmiş karabiber, ekmek kırıntısı ve somon bir araya gelince bu kadar mı güzel olur..
Zengin bir malzeme içeriği olmasına rağmen, yerken içindeki brokoli, somon, patatesin ayrı ayrı tadını alabiliyorsunuz. Pesto ile taçlandırılmış bir lezzet..
Bu güzel yemek ile Yeşim sayesinde tanışmıştım. Kendisi de The Kitchen Crashers Seda ve Hakan'ın sayfasından almış tarifi.



Dün akşam eşim bana bu çok sevdiğim yemeği yaparak süpriz yaptı. Yapım aşamasına yetiştiğim yemeği görünce hemen fotoğraflamak istedim. Artık bloğa tarifi konmalıydı.




Malzemeler: (4-6 kişilik)

  • 400 gr kemiksiz derisiz somon
  • 4 adet orta boy patates
  • Büyük bir baş brokoli
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1- 1,5 çay bardağı kadar ekmek kırıntısı 
  • 4 yemek kaşığı parmesan ( yoksa sert İzmir tulum da olabilir)
  • 1 küçük kutu sıvı krema (200 ml)
  • 2 yemek kaşığı pesto
  • 4 yemek kaşığı süt
  • 2-3 yemek kaşığı tereyağ
  • Tuz ve taze çekilmiş karabiber

Yapılışı:
  • Patatesleri suda haşlayın. Çatal batırabileceğiniz sertlikte olması yeterli.
  • Brokoliyi küçük dallarına ayırıp, çok az suyla yada buharda pişirin. Diri kalsınlar, çok pişirip dağıtmayın.
  • Somonları çok az zeytinyağ ve tuzla ovup, yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirin.
  • Önceden 200 C'ye ısıttığınız fırında 15 dakika pişirin.
  • Somon soğuyunca küçük parçalara bölerek, kılçıklarını temizleyin.
  • Haşlanmış patatesleri soyup, ince halkalar halinde kesip bir fırın tepsisinin dibine sıralayın.
  • Üzerine tuz, 2 kaşık peyniri serpin, sütü de üzerine gezdirin.
  • Küçük dallara ayrılmış brokolileri, patateslerin üzerine yayın.
  • En üste parçalayıp ayıkladığınız somonu yerleştirin.
  • Bir kasede krema, pesto, tuz ve karabiberi karışıtırın.  
  • Bu karışımı somonun üzerine yayın.
  • Başka bir kasede ekmek kırıntısı (ya da galeta unu) ile peynir rendesini karıştırın. 
  • Bu karışımı da somon üzerine yayın. Üzerine biraz daha taze çekilmiş karabiber ilave edin.
  • En üste terayağ parçacıklarını yerleştirin.
  • Isıtılmış fırında üzeri kahverengi ve çıtır çıtır olana kadar 20-25 dakika pişirin.
Şiddetle denemenizi tavsiye ediyorum bu güzel yemeği..

Afiyetle kalın..

12 Ocak 2015 Pazartesi

döküm tavada et pişirme


Bence kısa sürede hazırlanan en lezzetli et yemeği.
Özellikle etin tadını daha çok hissetmek isteyenler için..
Yanında sebzelerle birlikte tüketmek de uzmanların şiddetle önerdikleri bir konu..

Dün akşam Rabia Abla'nın marine ettiği etlerin pişirme aşamasına ancak yetişebildim. Öncesinde Yeşim döküm tavada sebzeleri pişirmişti. Şerit doğranmış kabaklar ve soğan halkaları da en az et kadar iştah açıcı görünüyordu. Masamız hazır olunca, etleri pişirmeye başladık ve bu işin püf noktalarını konuştuk.

Eti önceden marine etmek çok önemli. İdeali 1 gece bekletmek olsa da, 2-3 saatlik bir marinasyon da eti oldukça lezzetlendiriyor.

1 kg dana antrikot marinasyonu için;
  • 1 büyük soğanın suyu (rendeleyerek çıkarıp, posasını atın)
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı soya sosu (istenirse)
  • 1/2 yemek kaşığı sirke (soya sosu konmayacaksa 1 yemek kaşığı)
  • Kırmızı toz biber
  • Karabiber
  • Tuz
  • Zencefil (istenirse)
  • 2 diş küçük doğranmış sarımsak (istenirse)
  • Taze biberiye (istenirse)
Pişirmede dikkat edilecek hususlar:

  • Döküm tavanın sıcaklığının çok yüksek olması ve bunu koruması en önemli hususlardan biri. Pişirmeye başlamadan tavayı min. 10-15 dakika yüksek ateşte ısıtıyoruz.
  • Eti tavaya koyup, et kendini bırakana dek dokunmuyoruz. Et tavadan ayrılınca diğer tarafını çeviriyoruz. Eti mühürlemek lezzeti açısından gerekli. Suyunu içine hapsediyor.
  • Etin iki tarafını mühürledikten sonra, yüksek ateşte pişirmeye devam ediyoruz. Ocağı kısarsak suyunu salmasına ve kurumasına sebep oluruz. Bu yüzden istediğimiz pişkinliğe gelene dek, yüksek ateşte pişirmeye devam ediyoruz.
  • Pişirme esnasında tavanın ısısını düşürmemek de önemli. Tüm etleri aynı anda koymak tavanın sıcaklığını hızla düşüreceğinden, bir parçayı koyduktan sonra diğerini koymak için biraz beklemek gerekli. 
Sonuç;
Eti kestiğimizde ortaya çıkan ıslak ve yumuşacık dokunun, kararında baharatlarla, damakta bıraktığı enfes tad..

Yemek sonrası ise mutfak, eşlerin tatlı sert kavgaları ve çocuklarımıza meslek seçimlerinde doğru yönlendirme konularında keyifli bir sohbet..

Yeşim, Ömer, Rabia Abla ve Halim Abi'ye bu keyifli gece için teşekkürler..
Lezzet dolu sohbetlerin devamı gelecek..

Afiyetle kalın..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bu gadget'ta bir hata oluştu