28 Mart 2015 Cumartesi

portakallı cheesecake


Bugün yine çok sevdiğim insanları konuk ettim masama..
Günümün çoğunu birlikte geçirdiğim iş arkadaşlarımı..
Porsiyon cheesecake uzun zamandır yapmak istiyordum. Bu kez portakallı olsun istedim.
Çok beğenildi..

Malzemeler: 

Tabanı için

  • 1.5 paket Burçak Bisküvi
  • 2 yemek kaşığı tereyağ (60 gr)
Kreması için
  • 400 gr labne peyniri
  • 200 ml krema
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 yumurta
  • 2 çorba kaşığı un (tepeleme değil)
  • 1 çorba kaşığı nişasta (tepeleme değil)
  • 1 paket vanilya
Portakallı Sosu:
  • 3 portakal suyu
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1.5 yemek kaşığı nişasta (tepeleme değil)
Yapılışı:
  • Tabanı için bisküvileri rondodan geçirin.
  • Tereyağını hafif eritin ve bisküviler ile karıştırın.
  • Porsiyon kalıpların içine kağıt koyup içine 1 tepeleme yemek kaşığı bisküvi koyun.
  • Kalıbınıza uygun bir bardak ile, bisküvinin üzerine bastırarak sıkıştırın.
  • Ayrı bir kapta toz şekeri,kremayı ve labne peynirini bir kaba alıp toz şeker eriyip,karışım kıvam alana kadar çırpın.
  • Nişastayı,unu,vanilyayı ekleyip bir çırpma teli ile karıştırın.
  • En son yumurtaları da kremaya ekleyin ve çok az daha karıştırın.
  • Bisküvilerin üzerine paylaştırıp, önceden ısıtılmış 170 - 180 derece fırında pişirin. Yaklaşık 24-26 adet çıkıyor.
  • Kekin çatlamaması için, en son çok çırpmamak gerekiyor.
  • Kek parlaklığını kaybettiyse ve ortası sallanmıyorsa pişmiş demektir. Daha fazla pişirmeyin.
  • Sosu için portakalı sıkın ve süzün.
  • Nişastayı ve şekeri ilave edip, koyulaşıncaya kadar pişirin.
  • Oda sıcaklığına gelmiş olan keklerin üzerine birer kaşık koyun.
  • Buzdolabında en az 4 saat dinlendirin.
  • Ben üzerini birer frambuaz ve nane yaprağı ile süsledim. Siz alternatif olarak yenilebilir inci taneleri ile de süsleyebilirsiniz. Süslemeden de çok hoş görünüyor.
Nehir, Fatma, Ayten, Burcu iyi ki geldiniz..

24 Mart 2015 Salı

buğday salatası


Masanın fotoğrafını koyduğumdan beri en çok ilgi gören tarif oldu sanırım. Bazı çay sofralarında kısırın yerini aldı bile..
Ölçüler aslında tamamen göz kararı ve arzuya göre değişebiliyor.

Malzemeler:

  • 2 su bardağı aşurelik buğday
  • Dereotu
  • Maydanoz
  • Salatalık turşusu
  • Ceviz
  • Nar
  • Mısır
  • Dilimlenmiş yeşil zeytin (istenirse)
  • Limon
  • Zeytinyağ
  • Tuz
  • Nar ekşisi
Yapılışı:
  • Burada en önemlisi buğdayın pişme durumu bence. Akşamdan üzerini örtecek kadar su ilave edip, bekletiyorum. 
  • Ertesi sabah buğdayları süzüp yıkıyorum. Ve ocağın üzerine alıp, yumuşayıncaya kadar pişiriyorum. Çok pişip dağılmamasına dikkat ediyorum.
  • Sonrasına yukarıda saydığım malzemelerden istediklerinizi doğrayıp karıştırılması kalıyor. Ben hepsini koymayı tercih ediyorum. 
Afiyetle kalın..

22 Mart 2015 Pazar

kıymalı patatesli sütlü börek



Son zamanlarda sıkça yaptığım, oğlumun da çok severek yediği bir börek var sırada.
Genelde misafir gelmeden bir gün önce sarıyorum. Ertesi sabah pişirmeden 1 saat önce sosunu döküyorum. Sonra misafir gelmesine yakın fırına koyuyorum.

Malzemeler:
  • 3 adet yufka (büyük dikdörtgen borcam tepsiye göre)
  • 300 gr kıyma
  • 1 orta boy soğan
  • 1 orta boy patates
  • 1/3 çay bardağı zeytinyağ
  • 1/3 çay bardağı su
  • 2/3 çay bardağı süt
  • 1 yumurta
  • tuz, karabiber, pul biber
  • susam
Yapılışı:

  • Önce az miktarda zeytinyağa ince doğranmış soğanlar ilave edilerek kavrulur.
  • Hafif pembeleşince kıyma ilave edilerek kavrulmaya devam edilir.
  • 1 adet patates rendelenip, kıymaya ilave edilir biraz daha kavrulur.
  • Ocaktan almadan önce tuz ve baharatlar ilave edilip, karıştırılır.
  • Yufka ortadan ikiye bölünüp, uzun kenarına kıymalı harç konulurak sarılır. 
  • Yağlanmış dikdörtgen tepsiye köşesinden başlayarak döşenir.
  • Kalan yufkalarda aynı şekilde sarılarak, uçuca gelecek şekilde döşenmeye devam edilir.
  • Eğer yuvarlak tepsi kullanılacaksa, en dıştan başlayarak tepsiye yerleştirilir.
  • Pişirmeden 1 saat önce 1 yumurtanın beyazı  süt, su ve zeytinyağ çırpılır ve böreğin üzerine dökülür.
  • Börek sosu çekince, üzerine kalan yumurta sarısı sürülür ve susam serpilir.
  • 180 C fırında, üstü kızarana dek pişirilir.



Afiyetle kalın...

15 Mart 2015 Pazar

dostlarla pazar keyfi


Geçtiğimiz pazar çok sevdiğimiz, ablalarımızı, abilerimizi ve arkadaşlarımızı ağırladık masamızda..
Birbirinden güzel lezzetlerle..
Blogda olmayan tarifleri ekleyeceğim vakit bulunca..


Özellikle bayanların favorisi  oldu buğday salatası.
Benim gibi kısırı çok seven birisi için de kısıra ciddi bir alternatif.  Kesinlikle daha sık yapacağım artık.


Son zamanlardaki bütün misafir masalarımda yer alıyor bu kıymalı patatesli börek.
Hem garantili, hem lezzetli hem de besleyici bir tarif bana göre..


Bu bloğumda yer alan iki renkli kurabiyenin tek renkli hali. İki renklisi de çok güzel ama, tek renklisi daha hızlı yapıldığından, daha az uğraştırdığından bunu yapmayı tercih ediyorum.
Tadı yine müthiş tabii.


Vakit Buldukça ile özleşleşen bir tarif artık..
O kadar çok yapan var ki çevremde.. 
Bu masada da 'bir dilim daha' diye uzandı tabaklar.. 
Bana en keyif veren anlar bunlar :))


Bayıldığım diğer bir lezzet...
Ton balıklı ekmekçikler..
Tarif artık blog partnerim de saydığım Yeşim'ciğimden..
Bu basit ama lezzetli, süprizli tarifi yazacağım ayrıca..


Sohbete doyamadık yine..
En kısa zamanda tekrarını yapabilmek dileğiyle..


8 Mart 2015 Pazar

bir cumartesi gecesi


İtalyan aperatifleri konseptli...
Ayağımın tozuyla İspanya seyahatinin hemen ertesi günü oldukça hareketli geçti. Önce 1.Urla Enginar Festivali kapsamında düzenlenen Enginarlı Lezzetler etkinliğine katıldım. Bunu ayrı bir yazıda anlatacağım. Arkasından havayı güzel bulunca sahilde BİSİM ile bisiklet keyfi yaptık.
Artık hepinizin tanıdığı Yeşim'ciğiminden gelen telefonla da, akşamı bu güzel masada geçirdik. Benim canım arkadaşım birbirinden güzel İtalyan lezzetlerini hazırlamak için çoluk çocuk herkesi mutfağa soktu.
İyi ki de öyle yaptı..



Bruchetta. Sarımsaklı zeytinyağ sürülen kızarmış ekmeklerin üzerine mozeralla peyniri, domates ve fesleğen koyarak yaptığımız bir lezzet. Doğranmış domatesle ve farklı soslarla da yediğim Bruchetta bu haliyle de çok güzel oldu.


Enginar ezmeli ekmeklerimiz. Enginar ezmesini biz bu kez hazır kullansak da, evde hazırlamak da zor değil. Örneğin enginarı az suyla haşlayıp ezerek, içine ceviz ve istediğiniz baharatları ekleyerek hazorlayabilirsiniz. Yine sarımsaklı yağ sürdüğümüz ekmekler üzerine bu ezmeyi sürdüğünüzde aperatifimiz hazır.


Guacamelo - Avakado soslu ekmekçikler..
Yumuşamış bir avakoduyu çekirdeğin etrafından ikiye kesin. Elinizle iki tarafıdan tutarak birbirine ters tarafa doğru çevirerek ikiye bölün. Çekirdek kolayca çıkacaktır. Kaşıkla avakadoyu kabuğundan ayırın. Çatalla ezerek, içine 1 diş sarımsak ve küçük bir soğanın yarısının rendesi, dereotu, tuz ve az kimyon ilavesi yapın. Yine kızartılmış, sarımsaklı zeytinyağ sürülmüş ekmeklere sürün.


Bu kez de zeytinyağlı ekmekler üzerine, döküm tavada hazırladığımız kabakları ve peyniri koyduk..



Zeytinyağda sarımsakla beraber sotelediğimiz mantara bol maydanoz doğradık.


Her masamızın olmazsa olmazı kavrulmuş fıstıklı, peynirli yeşil salatamız..

Ve tabii keyifli kahkaha dolu bir sohbet..

Yeşim, Oya, Selen ve Ilgın ellerinize sağlık.. Seviyorum sizi...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bu gadget'ta bir hata oluştu