Geçtiğimiz pazar Innovation Norway ve Eks Mutfak Akademisi Eğitmen Şefi Eyüp Kemal Sevinç tarafından düzenlenen Norveç Deniz Ürünleri Semineri'ne katıldım.
Taze balık tüketmeye alışkın biz İzmirliler için farklı bir deneyim oldu bu seminer.
Kuzey Avrupa'dan, sofralarımıza gelen Somon ve diğer soğuk su balıklarını daha yakından tanıdık. Taze ve dondurulmuş balığın kalitesini kontrol ederken nelere dikkat edilmesi gerektiğini öğrendik.
Uygulama şansım olur mu bilmiyorum.. Ama Eyüp Şef'in somondan fileto çıkarılması, büyük kılçığın ayrılması, diğerlerinin cımbızla temizlenmesi, derisinin yüzülmesi ve kesim şekilleri gibi anlattığı herşeyi pür dikkat dinledim. Her parçayı tek tek detay vererek anlatan Eyüp Şef uygulamanın sonunda 'sıra sizde' diyerek balık parçalarını ve Mövenpick Oteli'nin mutfağını bize bıraktı. 45 dakika sonunda tabaklar salonda hazır olacaktı.
Portakallı Somon
İlk 5 dakika 3 kişilik grubumuzda bir şaşkınlık hali. Ne yapalım nereden başlayalım..
Neyse ki Savaş'ın portakallı somon yapma fikrinde karar kıldık. Müberra ile malzemeleri temin etmek için, koşuşturmaya başladık hemen :)
- 1 parça somon fileto
- 1 haşlanmış patates
- 1 portakal
- 3-4 dal biberiye
- tereyağ
- tuz, karabiber
- patates püresi için 1 yemek kaşığı kadar süt
- Önce somonu tuzlayıp, biberledikten sonra dinlenmesi için kenarıya ayırdık.
- Patatese tuz, karabiber, küçük bir parça tereyağ ve süt ilave ederek iyice ezdik. Ardından biberiyeleri küçük küçük doğrayıp, patates püresine karıştırdık.
- 20 dakika kadar dinlenen somonu, tereyağ koyduğumuz tavada önlü arkalı pişirdik.
- Portakalların kabuklarını soyup, keserek dilimledik.
- Tavaya alıp, ocağa koyduk. Biraz portakal suyu da ilave ettik.
- Şefimiz sürenin bittiğini söylediğinde, ocaktan alıp 1 tatlı kaşığı kadar tereyağ ilave ederek karıştırdık.
- Kızarmış somonu servis tabağına alarak, portakal dilimlerini üzerine koyduk. Patates püresi, cherry domates, roka ve biberiye ile servis yaptık.
Portakallı somonu hazırlarken, diğer balık parçalarından ne yapabiliriz diye düşündük. Salata tarzı bir şey yapalım derken, yukarıdaki mükemmel sunum çıktı ortaya. Küçük küçük dilimlenmiş ringa balığını üzüm sirkesi, kapari, limon ve tuz ile marine ettik. Sürenin sonuna kadar, yaklaşık 30 dakika bekledi ringa parçaları. Sürenin bitimine 5 dakika kala, marine ettiğimiz balıkları, portakal dilimi ve roka yaprakları üzerinde soğan ve limon dilimleriyle servise hazırladık.
Etkinlik sonunda sertifikalarımızı alıp, hatıra fotoğrafı çektirdik. Bu etkinliğin en güzel yanlarından biri de İstanbul'da ki EKS Mutfak Akademisi'nden Eyüp Şef ile tanışmak ve İzmir'de yapılmasını istediğimiz etkinlik taleplerini kendisine iletmek oldu sanırım. Kendisinin İzmir'le ilgili etkinlik planlarının olması biz İzmirli Yemek Bloggerlarını mutlu etti..
İzmir'de daha çok etkinlik yapılması dileğiyle..
4 yorum:
Ben de daha çok etkinlik yapılmasını diliyorum. Tüm etkinlikler Istanbul'da yapılıyor.İzmir'de de blogger sayısının fazla olduğunu gören firmalar etkinlik düzenlemek isteyebilir:)
Güzel bir etkinlikti. Etkinliğe ben de katıldım. Böyle etkinliklerin daha sık yapılmasını arzu ediyoruz.
Sevgili partnerim ne güzel anlatmışsın günü :) Tabaklarımız da çok güzel görünüyor, bir de tadabilseydik :)
ne güzel bir gün olmuş ama Eyüp şef'imizin de dediği gibi orada daha çok etkinliğiniz olacak şekerim :)
Yorum Gönder