Son zamanlarda sıkça yaptığım, oğlumun da çok severek yediği bir börek var sırada.
Genelde misafir gelmeden bir gün önce sarıyorum. Ertesi sabah pişirmeden 1 saat önce sosunu döküyorum. Sonra misafir gelmesine yakın fırına koyuyorum.
Malzemeler:
- 3 adet yufka (büyük dikdörtgen borcam tepsiye göre)
- 300 gr kıyma
- 1 orta boy soğan
- 1 orta boy patates
- 1/3 çay bardağı zeytinyağ
- 1/3 çay bardağı su
- 2/3 çay bardağı süt
- 1 yumurta
- tuz, karabiber, pul biber
- susam
Yapılışı:
- Önce az miktarda zeytinyağa ince doğranmış soğanlar ilave edilerek kavrulur.
- Hafif pembeleşince kıyma ilave edilerek kavrulmaya devam edilir.
- 1 adet patates rendelenip, kıymaya ilave edilir biraz daha kavrulur.
- Ocaktan almadan önce tuz ve baharatlar ilave edilip, karıştırılır.
- Yufka ortadan ikiye bölünüp, uzun kenarına kıymalı harç konulurak sarılır.
- Yağlanmış dikdörtgen tepsiye köşesinden başlayarak döşenir.
- Kalan yufkalarda aynı şekilde sarılarak, uçuca gelecek şekilde döşenmeye devam edilir.
- Eğer yuvarlak tepsi kullanılacaksa, en dıştan başlayarak tepsiye yerleştirilir.
- Pişirmeden 1 saat önce 1 yumurtanın beyazı süt, su ve zeytinyağ çırpılır ve böreğin üzerine dökülür.
- Börek sosu çekince, üzerine kalan yumurta sarısı sürülür ve susam serpilir.
- 180 C fırında, üstü kızarana dek pişirilir.

Afiyetle kalın...
1 yorum:
hımmmm misss mis :)) ellerinize sağlık
Yorum Gönder