8 Eylül 2011 Perşembe

patlıcan çığırtma


Patlıcan Çığırtma Bergama yöresine ait zeytinyağlı bir yemektir. Yaz aylarının favori yemeklerinden olup, zeytinyağında çığıra çığıra kızartıldığından bu ismi almıştır. Kızartmayı sevmeyen var mıdır bilmiyorum ama, çığırtma benim için kızartmadan da öte bir lezzettir. Rahmetli babaannem bu yemeği kocaman bir tepside yapar, kastrada yavaş yavaş pişirirmiş. Bu şekilde yavaş yavaş piştiği için, daha da güzel olduğunu söyler annem.
Kızartma kısmı biraz sıkıntılı olsa da, yapımı kolay bir yemektir.
Pazardan, marketten nereden alıyorsanız sebzenizi, ince küçük patlıcanları çığırtma yapmak için atın bu kez torbanıza...

Malzemeler:
  • 1 kg ince patlıcan
  • 5-6 adet küçük boy biber
  • 7-8 adet domates
  • 8-10 diş sarımsak
  • kızartmak için zeytinyağ
Malzemeleri yazarken miktar verdim ama, bu yemek ölçüsü olmayan tariflerden aslında. Ana malzeme patlıcanı kişi sayınıza göre aldıktan sonra kalanları kendi damak tadınıza göre azaltıp çoğaltabilirsiniz. Mesela bizim gibi pişmiş sarımsağı çok sevenlerdenseniz, daha fazla koyacaksınız elbette.
Ama domatesten kısmayın sakın. Ne kadar çok, o kadar lezzetli...

Yapılışı:
  • Patlıcanların kabuklarını alacalı bir şekilde soyun.
  • Eğer uzunsa patlıcanlarınız, ikiye bölün. Ama kısa olması en iyi.
  • Patlıcanı elinizde dik tutun, bıçakla döndürerek spiral şeklinde derin çizin.
  • Baktınız olmuyor, patlıcan parçalandı. Bir diğerine farklı yerlerinden derin kesikler atın.
  • Zeytinyağında döndürerek hafifçe kızartın.
  • Kızarmış patlıcanları yayvan bir tencereye sıralayın.
  • Ardından bütün haldeki biberleri de kısa süre kızartıp, patlıcanların üzerine alın.
  • Soyulmuş sarımsakların bir kısmını patlıcanların kesik yerlerine sokarak, tencereye ilave edin.
  • Kabukları soyulmuş, irice doğranmış domatesleri tencerenin en üstüne dökün.
  • Kızartma yağından biraz ekleyin.
  • 1 çay bardağı ılık suyu ve tuzunu ilave ederek, kısık ateşte domatesler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Bu yemeğin yanına bulgur pilavını çok yakıştırım ben ve yoğurdu..


12 yorum:

Lezzet sarayı dedi ki...

Eser Ablacım bn çok severim çığırtmayı bergama dışında pek bilinmeyen bir yemek bu geçen yıl bloğum da yayınladığım da herkes duymadığını söylemişti.bergama dan sevgiler....

Betül Özbir dedi ki...

izmirliyim bilmem mi bunu,yapması kolay ama gösterişli yemektir,çok sık yaparım,tarif aynı sadece ben en son fırına sürerim daha bir güzel olur,ellerine sağlık,sevgiler

Nil dedi ki...

hem patlıcan yemeği hem etsiz. imam bayıldının değişik versiyonu sanırım. kesinlikle deneyeceğim. ellerinize sağlık

Aycan dedi ki...

Şu sıralar hep aklımda olan bir yemek, hazır edede patlıcanlarım varken kesin yapıcam.Ellerinize sağlık.

ÖRGÜÇANTAM-Hatice yazıcı dedi ki...

sevgili Eser patlıcan sevsdalısı biri olarak ilk bir iki ay önce denedim ogünden beri düzenli olarak yapıyorum:))))
ellerine sağlık

Unknown dedi ki...

Harika gözüküyor,manavdan alınan ilk patlıcanlar çığırtılacak inşAllah :)
Ellerinize sağlık..
Sevgilerimle..

Unknown dedi ki...

Ellerinize saglik cok lezletli bir tarif bende seviyorum afiyetler olsun.

Gülcan dedi ki...

tabağı alıp kaçıyorum ellerinize sağlık sevgiler.

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

Esmacım; bir süre önce Yıldız vermişti bu tarifi..Çok ilginç görünüyor. Bu çığıra çığıra kızarma faslı gerçekten denenmeye değer sanırım. Egeliliğini göstermişsin yine:)) Ellerine sağlık canikom..İyi mesailer..(Just another manic Monday !)

Birdemliksohbet-Sevil dedi ki...

Esmam bu lezzet sevilmezmi hiç şahane olmuş ellerine sağlık tatlım afiyetbal olsun

Adsız dedi ki...

patlıcanın her halini severim ama buda muhteşem görünüyor. çok mutfağa girmesemde bunu mutlaka denemeliyim diye düşünmekten kendimi alamıyorum . Emeğinize sağlık... NEHiR

sare dedi ki...

Merhaba. Bu yemeği yıllar önce Ege'li bir arkadaştan öğrenmiştim. İnce uzun patlıcanları bulunca, hiç kaçırmam, bir dal da fesleğen atarım üzerine...
Ellerinize sağlık.
Sevgiler.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...