Patlıcan Çığırtma Bergama yöresine ait zeytinyağlı bir yemektir. Yaz aylarının favori yemeklerinden olup, zeytinyağında çığıra çığıra kızartıldığından bu ismi almıştır. Kızartmayı sevmeyen var mıdır bilmiyorum ama, çığırtma benim için kızartmadan da öte bir lezzettir. Rahmetli babaannem bu yemeği kocaman bir tepside yapar, kastrada yavaş yavaş pişirirmiş. Bu şekilde yavaş yavaş piştiği için, daha da güzel olduğunu söyler annem.
Kızartma kısmı biraz sıkıntılı olsa da, yapımı kolay bir yemektir.Pazardan, marketten nereden alıyorsanız sebzenizi, ince küçük patlıcanları çığırtma yapmak için atın bu kez torbanıza...
Malzemeler:
- 1 kg ince patlıcan
- 5-6 adet küçük boy biber
- 7-8 adet domates
- 8-10 diş sarımsak
- kızartmak için zeytinyağ
Ama domatesten kısmayın sakın. Ne kadar çok, o kadar lezzetli...
Yapılışı:
- Patlıcanların kabuklarını alacalı bir şekilde soyun.
- Eğer uzunsa patlıcanlarınız, ikiye bölün. Ama kısa olması en iyi.
- Patlıcanı elinizde dik tutun, bıçakla döndürerek spiral şeklinde derin çizin.
- Baktınız olmuyor, patlıcan parçalandı. Bir diğerine farklı yerlerinden derin kesikler atın.
- Zeytinyağında döndürerek hafifçe kızartın.
- Kızarmış patlıcanları yayvan bir tencereye sıralayın.
- Ardından bütün haldeki biberleri de kısa süre kızartıp, patlıcanların üzerine alın.
- Soyulmuş sarımsakların bir kısmını patlıcanların kesik yerlerine sokarak, tencereye ilave edin.
- Kabukları soyulmuş, irice doğranmış domatesleri tencerenin en üstüne dökün.
- Kızartma yağından biraz ekleyin.
- 1 çay bardağı ılık suyu ve tuzunu ilave ederek, kısık ateşte domatesler yumuşayıncaya kadar pişirin.
12 yorum:
Eser Ablacım bn çok severim çığırtmayı bergama dışında pek bilinmeyen bir yemek bu geçen yıl bloğum da yayınladığım da herkes duymadığını söylemişti.bergama dan sevgiler....
izmirliyim bilmem mi bunu,yapması kolay ama gösterişli yemektir,çok sık yaparım,tarif aynı sadece ben en son fırına sürerim daha bir güzel olur,ellerine sağlık,sevgiler
hem patlıcan yemeği hem etsiz. imam bayıldının değişik versiyonu sanırım. kesinlikle deneyeceğim. ellerinize sağlık
Şu sıralar hep aklımda olan bir yemek, hazır edede patlıcanlarım varken kesin yapıcam.Ellerinize sağlık.
sevgili Eser patlıcan sevsdalısı biri olarak ilk bir iki ay önce denedim ogünden beri düzenli olarak yapıyorum:))))
ellerine sağlık
Harika gözüküyor,manavdan alınan ilk patlıcanlar çığırtılacak inşAllah :)
Ellerinize sağlık..
Sevgilerimle..
Ellerinize saglik cok lezletli bir tarif bende seviyorum afiyetler olsun.
tabağı alıp kaçıyorum ellerinize sağlık sevgiler.
Esmacım; bir süre önce Yıldız vermişti bu tarifi..Çok ilginç görünüyor. Bu çığıra çığıra kızarma faslı gerçekten denenmeye değer sanırım. Egeliliğini göstermişsin yine:)) Ellerine sağlık canikom..İyi mesailer..(Just another manic Monday !)
Esmam bu lezzet sevilmezmi hiç şahane olmuş ellerine sağlık tatlım afiyetbal olsun
patlıcanın her halini severim ama buda muhteşem görünüyor. çok mutfağa girmesemde bunu mutlaka denemeliyim diye düşünmekten kendimi alamıyorum . Emeğinize sağlık... NEHiR
Merhaba. Bu yemeği yıllar önce Ege'li bir arkadaştan öğrenmiştim. İnce uzun patlıcanları bulunca, hiç kaçırmam, bir dal da fesleğen atarım üzerine...
Ellerinize sağlık.
Sevgiler.
Yorum Gönder