12 Mayıs 2012 Cumartesi

fırında zeytinyağlı biber dolması


Blog buluşmasına, son anda karar değiştirerek, zeytinyağlı dolma yaptım.
Hıdrellezde dolma doldurmanın, eve bereket getireceğine, evin dolup taşacağına inanılır..
Böylelikle dolma hem günün anlam ve önemine uydu hem de pasta ve börek çeşidi çok olan blog menüsünde farklı bir alternatif oldu...


Benim için biber dolması kesinlikle fırında pişmeli. Bol soğanlı, domatesli, naneli, maydanozlu olmalı. Üstleri yanmadan kızarmalı.. Pirinçler ne çok pişmeli ne de az...
Hele ki üstte kalan pirinçlerin kıtır kıtırlığı.. nefis nefisss..

Malzemeler:
  • 1 kg dolmalık biber  (ben küçüklerini tercih ediyorum)
  • 1.5 su bardağı pirinç
  • 4 adet domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağına yakın zeytinyağ
  • 1 adet kuru soğan
  • tuz, karabiber, pul biber
  • maydanoz, nane
Yapılışı:
  • Biberleri yıkayıp, başlarını keserek çekirdeklerini çıkarın. Ben tamamen kesmeyip, kapak olarak kullanıyorum. Ya da isterseniz domates ile de kapatabilirsiniz.
  • Pirinci yıkayıp süzün.
  • Domates, soğan ve tüm yeşillikleri küçük küçük doğrayın.
  • Zeytinyağ ve baharatları ilave edin.
  • Biberleri üstte biraz boşluk kalacak şekilde, hazırladığınız harçla doldurun. Biberleri yan yatırarak tepsiye dizin.
  • Dolmaların üzerine yaklaşık pirinç miktarı kadar sıcak su ilave edin. Yeterince domates koyduysanız daha az da olabilir. Biberlerin seviyesinin yarısından biraz daha fazlası olabilir.
  • Fırında 200 C de üzeri kızarana kadar pişirin. İlk yarım saat fırının sadece altını açıp, pirinçlerin pişmesini sağlıyorum. Daha sonra üst kısmını da açarak bu şekilde pişirmeye devam ediyorum. Fırınlar arası farklılık göstereceğinden, kontrollü pişirmenizde fayda var.
Evinizden bereketli, lezzetli sofralar eksik olmasın..

11 yorum:

drwilldone dedi ki...

çok lezzetli görünüyor.bizde tencerede pişer dolmalar.ama bi kez fırında yenenin tadını alınca insan hep öyle pişirmek istiyo.bnde bi ara deniycem tarifini.eline sağlık

Gulsen dedi ki...

fevkalaed görünüyor ellerinize sağlık

ÖRGÜÇANTAM-Hatice yazıcı dedi ki...

ellerine sağlık canım:) yakından bilen biri olarak çok güzeldi

nergis mevsimi dedi ki...

Organizasyon çalışmalarından ayrı bir de dolma hazırlayıp,getirmişsin,çok da lezzetliydi.Her şey için teşekkürler...Ellerine sağlık...Sevgilerimle...

zeys dedi ki...

ellerınıze saglık bayıldımmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

bu arada 3 adet ayakkabı hedıye edıyorum..cekılıse beklerım :)
http://zeysfashionroom.blogspot.com/2012/05/dikkat-hediye-varrrrr-giveaway.html

Unknown dedi ki...

Fırında dolmayı hep yapmak istemişimdir.Ama bir türlü yapamadım..Deneyeceğim en kısa zamanda..Bak Hıdırellez de dolma-sarma yapıldığını bilmiyordum,öğrenmiş oldum.:)) Ellerine sağlık.

Unknown dedi ki...

Ayrıca bu görüntüye bayılıyorum..Süperdi.

nehircce dedi ki...

Çok beğendim elinize sağlık :) deneyeceğim kesinlikle.

pembe kekik dedi ki...

Ben fırında dolmayı çok severim.Ellerinize sağlık.Hıdrellez ile ilgili bu konuda bir bilgim yoktu.Seneye mutlaka ben de yaparım.Sevgiler:)

Adsız dedi ki...

1 kg dolmalik bibere 3,5 bardak pirinc oldukca fazla 😁😁

Esma Ercengiz dedi ki...

Sevgili Adsız,
Uyarınız için teşekkür ederim. Hemen düzeltmeyi yaptım.
Sevgiler.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...