Özellikle etin tadını daha çok hissetmek isteyenler için..
Yanında sebzelerle birlikte tüketmek de uzmanların şiddetle önerdikleri bir konu..
Dün akşam Rabia Abla'nın marine ettiği etlerin pişirme aşamasına ancak yetişebildim. Öncesinde Yeşim döküm tavada sebzeleri pişirmişti. Şerit doğranmış kabaklar ve soğan halkaları da en az et kadar iştah açıcı görünüyordu. Masamız hazır olunca, etleri pişirmeye başladık ve bu işin püf noktalarını konuştuk.
Eti önceden marine etmek çok önemli. İdeali 1 gece bekletmek olsa da, 2-3 saatlik bir marinasyon da eti oldukça lezzetlendiriyor.
1 kg dana antrikot marinasyonu için;
Yanında sebzelerle birlikte tüketmek de uzmanların şiddetle önerdikleri bir konu..
Dün akşam Rabia Abla'nın marine ettiği etlerin pişirme aşamasına ancak yetişebildim. Öncesinde Yeşim döküm tavada sebzeleri pişirmişti. Şerit doğranmış kabaklar ve soğan halkaları da en az et kadar iştah açıcı görünüyordu. Masamız hazır olunca, etleri pişirmeye başladık ve bu işin püf noktalarını konuştuk.
Eti önceden marine etmek çok önemli. İdeali 1 gece bekletmek olsa da, 2-3 saatlik bir marinasyon da eti oldukça lezzetlendiriyor.
1 kg dana antrikot marinasyonu için;
- 1 büyük soğanın suyu (rendeleyerek çıkarıp, posasını atın)
- 1 çay bardağı zeytinyağ
- 1 yemek kaşığı soya sosu (istenirse)
- 1/2 yemek kaşığı sirke (soya sosu konmayacaksa 1 yemek kaşığı)
- Kırmızı toz biber
- Karabiber
- Tuz
- Zencefil (istenirse)
- 2 diş küçük doğranmış sarımsak (istenirse)
- Taze biberiye (istenirse)
Pişirmede dikkat edilecek hususlar:
- Döküm tavanın sıcaklığının çok yüksek olması ve bunu koruması en önemli hususlardan biri. Pişirmeye başlamadan tavayı min. 10-15 dakika yüksek ateşte ısıtıyoruz.
- Eti tavaya koyup, et kendini bırakana dek dokunmuyoruz. Et tavadan ayrılınca diğer tarafını çeviriyoruz. Eti mühürlemek lezzeti açısından gerekli. Suyunu içine hapsediyor.
- Etin iki tarafını mühürledikten sonra, yüksek ateşte pişirmeye devam ediyoruz. Ocağı kısarsak suyunu salmasına ve kurumasına sebep oluruz. Bu yüzden istediğimiz pişkinliğe gelene dek, yüksek ateşte pişirmeye devam ediyoruz.
- Pişirme esnasında tavanın ısısını düşürmemek de önemli. Tüm etleri aynı anda koymak tavanın sıcaklığını hızla düşüreceğinden, bir parçayı koyduktan sonra diğerini koymak için biraz beklemek gerekli.
Sonuç;
Eti kestiğimizde ortaya çıkan ıslak ve yumuşacık dokunun, kararında baharatlarla, damakta bıraktığı enfes tad..
Yemek sonrası ise mutfak, eşlerin tatlı sert kavgaları ve çocuklarımıza meslek seçimlerinde doğru yönlendirme konularında keyifli bir sohbet..
Yeşim, Ömer, Rabia Abla ve Halim Abi'ye bu keyifli gece için teşekkürler..
Lezzet dolu sohbetlerin devamı gelecek..
Afiyetle kalın..
1 yorum:
fotoğrafı görünce ağzım sulandı ya..
Yorum Gönder