28 Ağustos 2011 Pazar

İzmir ve Ege Mutfağında Pişenler


Pazar tezgahlarında bol bol patlıcan, kabak, fasulye, bamya, börülce var şimdilerde.. Domates, biber, salatalık, acuru da doya doya yemenin tam zamanı.
Şöyle patlıcanları zeytinyağında çığıra çığıra kızartıp nefis Patlıcan Çığırtma yapsak.. Ya da diyeti bozmayalım hiç kızartmadan Patlıcan Silkme yapalım.
Güneş yüzü görmüş çıtır çıtır kabaklardan Sinkonta da yapabiliriz aslında…
Sarımsaklı limonlu börülce salatası her akşam konulsa sofraya, itiraz eden olur mu?
Bahçesinde bu sebzeleri yetiştiren şanslı kişilerdenseniz eğer birer avuç topladığınız fasulye, bamya, kabak, patlıcan ya da ne varsa toprağınızda, olsun size Sebze Türlü…
Ve tüm bu sebzelerin tadını ortaya çıkaran zeytinyağı..
Zeytinyağı başrolde Ege Mutfağında…
Kahvaltı dahil eksik olmaz sofralardan. Pazar kahvaltılarında tazecik ekmeği naneli , pul biberli zeytinyağına banarak yemenin keyfi başkadır. İsterseniz limon da sıkın biraz.
Tam bir ot cennetidir...
Cibes, Turp Otu, Pazı, Arapsaçı, Isırgan, Radika, Deniz Börülcesi ve daha diğerleri..
İncelikleri vardır ot pişirmenin. Bir kere yemeğe yakın haşlanmalı otlar. Çok pişirilmemeli, mümkün olduğunca diri kalmalı otumuz, yeşil rengini korumalı. Kaynamış tuzlu suya yavaş yavaş atılmalı. Kararmaması için tencerenin kapağı açık bırakılmalı.
Üzerine limon suyu bir de sızma zeytinyağı…
Otun tadını bastırmasın der, sarımsak koymaz İzmirli..
Gördüğünüz gibi ot haşlaması deyip geçmemeli.
Ege Mutfağı’nda balık da olmazsa olmazlardan. Coğrafi açıdan şanslı olan Ege Bölgesi nasıl bir ot cennetiyse, denize kıyısı olması nedeniyle de balığı taze taze yeme şansına sahip Egeli.
Sütlü Balık, Fırında Çipura, Dilbalığı Tava, Asma Yaprağında Barbunya, Midye Dolma ve bunların yanında çeşit çeşit mezeler, salatalar..
Haftasonu yaklaşırken, dostlarıyla rakı-balık planı yapar İzmirli…
Deniz Börülcesi, İç Baklalı Enginarı, Kabak Çiçeği Dolması, Mücveri de var İzmir’in…
Lokma Tatlısı, Höşmerim, Cevizli İncir Tatlısı, Şambali, Kabak Tatlısı, Sakız Reçeli…
İzmir’in sembolü Kumru, Boyoz, Gevrek..
Ve daha burada adını sayamadığım diğerleri..
İzmir ve Ege Mutfağı, zeytinyağlı yemekleriyle, otlarıyla, balığıyla ülkemizin en sağlıklı mutfağı değil midir sizce de?

10 Ağustos 2011 Çarşamba

çikolatalı kek (muffin)


Dün sabah sevgili oğlum beni kızdırdı. Ben de benzer konuşmalarımdan birini daha yaparak, sinirle evden çıktım. Akşam eve geldiğimde, bir gece önce onun için yaptığım muffinler  Dr. Oetker'in şekerli glazürleri ile süslenmişti 

 
Tarif Evcini'nden...
 
 Malzemeler:
  • 2 su bardağı un
  • 2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1/2 çay kaşığı karbonat
  • 1/3 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 tepeleme yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
  • 1/2 su bardağı çiçekyağı
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı süt
  •  1 paket kare çikolata
Yapılışı:
  • Bir kaba elenmiş unu, kabartma tozunu, karbonatı, tuzu, şekeri ve kakaoyu koyup karıştırın.
  • Başka bir kapta, yumurtayı çırpın. Süt, yağ ve vanilyayı ekleyin.
  • Bu arada kalıplarınızı yağlayın. Ben silikon kalıp kullanıyorum. Yağlama derdi yok.
  • Fırını 180 C'ye ayarlayın. 
  • Kuru karışımı, ıslak karışıma ekleyip iyice karıştırın. Pütür kalmasın.
  • Kalıplara birer kaşık paylaştırın.
  • Aralarına birer parça çikolata koyup tekrar üzerine bir kaşık hamur koyun. Hamurun seviyesi kalıbın üçte ikisini geçmesin.
  • Fırına koyup 20-25 dakika pişirin.


Hoşuma gitmedi dersem yalan olur ....



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bu gadget'ta bir hata oluştu