18 Ağustos 2012 Cumartesi

çiğ börek


Babaanne torun işbaşında...
O an yapacak bir şey bulamadığından mı, yoksa gerçekten ilgisini çektiğinden mi bilemiyorum; Ama oğlum, annem hamur yoğurmaya başladığı anda yanında bitti.  Epey bir mücadeleden sonra, baktım annem ellerini hamurdan çekmiş, O'na nasıl yapacağını tarif ediyor. Kadıncağız pes etti anlayacağınız..
Yoğurma işlemi tamamlanınca, annem hamuru yumurta büyüklüğünde parçalara ayırdı. Merdane ile küçük bir pasta tabağı kadar açarak, içine daha önce hazırladığı kıymalı harcı koydu. Hamuru ikiye katlayarak, D biçimini verdi. Kenarları keskin bir tabakla, yuvarlak kısmını tekrar yuvarlatarak kesti. Yani kenarların düzgünce birleşmesini sağladı. Hem görüntüsü güzel oldu, hem de iç harcın pişerken yağa akmasını önlemiş oldu.
Diğer hamuru aldı eline. Yapmaya devam edecek de , merdane yok. Bir sen yapıcam ben yapıcam tartışması :) Sonunda aralarında anlaştılar. Hiç girmem babaane-torun arasına :)

Ben bu kez pişirici görevindeydim. Yapılanları alıp, kızgın yağda kızartmaya başladım. Hatta böreklerin etrafından keserek ayırdıkları parçaları da kızarttım. Ne güzel oldular. Börekten daha çok sevildiler neredeyse..
Kızartma işi de bitince, önceden dondurucuya attığım mevsimin en çıtır karpuzunu çıkarıp dilimledim. Yanında da ayranla birlikte nefis oldu çiğ börekler..
Dip Not :)
Neden Çiğ Börek deniyor?
İçine konan harcı önceden pişirmiyoruz. Kıymayı, soğanı, domatesi çiğden koyuyoruz..

Malzemeler (25 adet için )
  • 500 gr un
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağ
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı kadar su (yavaş verin, iyice yoğurun, sert olursa daha fazla su ekleyebilirsiniz)
İç
  • 250 gr kıyma
  • 1 orta boy soğan
  • 1 orta boy domates
  • karabiber tuz


Hafta içi de ekmek yapmış bizimki evde. Önce kıymet vermediğim şekilsiz ekmekler, ertesi sabah kahvaltı masamdaydı. Başarılıydı vallahi...


14 yorum:

Canan Demirbağ dedi ki...

Nefis gözüküyor,ellerinize sağlık.hayırlı bayramlar:))

çeşnici Handan dedi ki...

Hepinizin ellerine sağlık canım afiyetler olsun. Bayramın kutlu olsun.

fatosun mutfagından... dedi ki...

Sevgi söze dolarsa dua olur, dua Allah'a ulaşırsa nur olur, aynı yolda birleşen dualarımızın nur'a dönüşüp Rabbimize ulaşması dileği ile Mubarek Ramazan Bayramın Kutlu Olsun

nohut oda dedi ki...

Sevdiklerinizle birlikte hayırlı mutlu bayramlarınız olsun
sevgıler

Unknown dedi ki...

nefis hayatımm..
şeker gibi bir bayram geçirmeniz dileğiyle :) mutlu bayramlarrr

Banu dedi ki...

Canım iyi bayramlar:))
En sevdiğim börecik hımmm çayla ayranla 4x4 yerim:)) ellerinize sağlık afiyet olsun... sevgileirmle...

nergis mevsimi dedi ki...

Börekler nefis görünüyor,yapanların eline sağlık.Karpuzu dondurucudan çıkarmana takıldım,hiç denemedim,nasıl oluyor ?

Esma Ercengiz dedi ki...

Sevgili Nergis, karpuzu iyice soğusun diye dondurucuya koydum. Donmadan da çıkarıyorum. Eksik ifade kullanmışım sanırım.

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

Bunun en sevdiğim yanı, domatesinin çiğden konması, lezzetine acayip katkıda bulunuyor. Hepinizin ellerine sağlık bu arada Esmacım:)

bengi dedi ki...

Esma ablacım, daha dün çiğ börek yedik dışarıda. Ben de tarifini bir yerden alayım da evde yapayım diyordum. Senin bloğunda görünce çok sevindim :) Ellerinize sağlık. Sevgiler..

Esma Ercengiz dedi ki...

Hepinize çok teşekkür ederim. Kızartmadan dolayı kalorisi olmasa çok sık yapabileceğim bir lezzet aslında...

Bengicim ne bir güzel tesadüf olmuş. Kolay gelsin sana. Sevgiler..

Unknown dedi ki...

çok severim çiğ böreği ..ellerinize sağlık :)

Nurşen Aksoy dedi ki...

Merhaba..Evcek bayılırız çiğ böreğe..Bizde benzeri olan puf böreğini yaparız sıkça.Ama içine bir dahaki sefere sizinki gibi domates ekliyeceğim,çok beğendim..ellerinize sağlık..Blogunuza bayıldım,çok güzel tarifler var...Geldim ve hemen takibe aldım.tanışmaya bloguma beklerim..sevgiler nurşen..nurlumutfakta.blogspot.com

papatyaninguncesi dedi ki...

Nefis görünüyor ellerinize sağlık.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...