30 Nisan 2009 Perşembe

zeytinyağlı enginar


Enginar ile tanışmamız iki yıl öncesine dayanır. Daha önce hiç pişirmemiş, hatta yememiştim bile. Ama Gümüldür'e gidiş gelişlerimiz artınca yol kenarındaki enginar tarlalarını ve satıcılarını farkettik. İlk denemem de başarılı olunca, enginar sevdamız başladı.
Aslında bu yemek bloglarını da o zaman keşfettim. İnternette tarif ararken, bir çok blog çıktı karşıma ve çok sayıda da enginar tarifi.. Bir tane de ben ekliyorum şimdi. Bu da benim mutfağımda pişti..
Bir iki kez farklı şekillerde yapsam da, ilk yaptığım bezelyeli, havuçlu bizim favorimiz oldu. Artık saplarını ve taze yapraklarını da kullanıyorum.
Malzemeler
  • 6 adet enginar
  • limon
  • orta boy kuru soğan
  • küçük boy kavanozda aldığım havuç bezelye patates garnitürü
  • dereotu
Yapılışı
  • En zor kısım enginarları temizlemek. Ama zamanla el çabukluğu kazanılıyor.
  • İşe, içine yarım limon suyu sıktığım su dolu kabı hazırlayarak başladım. Enginarların kararmasını önlemek için soyduktan hemen sonra limonlu suya atmak gerekiyor.
  • Eldiven takmazsanız elleriniz de kararıyor ve can sıkıcı bir hal alıyor:)
  • Kabuklarını tek tek soyup, ortasındaki tüyleri aldım. Alt kısmında ki sert kısımları da soyup limonlu suya attım.
  • Sapların içindeki öz kısmını ve taze yapraklarını da ayırdım.
  • Yok ben bu kadar uğraşamam diyorsanız, pazarda temizletebilir ya da temizlenmiş alabilirsiniz. Ama yaprak ve saplarını kullanamazsınız bu kez.
  • Zeytinyağda hafif kavurduğum soğanın üzerine gözkararı su ilave edip, kalan yarım limonun suyunu sıktım.
  • Su kaynadıktan sonra, limonlu suda bekleyen soyulmuş enginarları yıkayıp tencerenin içine attım.
  • Enginarlar yumuşamaya başlayınca, sudan geçirdiğim garnitürü ve tuzu ilave edip, bir süre daha kısık ateşte pişirdim.
  • Burada da üşenmeyip garnitür yerine taze bezelye havuç patates kullanabilirsiniz.
  • En son dereotuyla servis yaptım.
Sonuç bizim için süperdi...

6 yorum:

Meltem dedi ki...

arkadaşım çok harika görünüyorlar eminim çok güzel olmuştur.ben çok severim enginarı zaten ellerine sağlık

Meltem dedi ki...

arkadaşım hadi yemeği yapıyorsun anladım da hiç üşenmeden bide tarlalara gidip toplayıp resmini mi çekiyorsun kıyamam ben sana ya:)))))))

Esma Ercengiz dedi ki...

Meltemcim, rica ederim arkadaşım. Araştırmacı kişiliğimi burada da gösteriyorum tabii ki:))) Bakalım enginarlar hangi şartlarda yetişiyor, hormonlu mu, verim nasıl? niye enginar hala 1 liradan satılıyor kazık mı yiyoruz:))

Meltem dedi ki...

hey allahım ya:)))) yarıldım gülmekten canım benim

Gunes ile LEZZETLI TATLAR ZAMANI dedi ki...

ÇOK SEVEREK YEDİĞİM BİR YEMEK ELİNE SAĞLIK :)

Unknown dedi ki...

Siteme gelip hediyenizi alırmısınız :)

Sevgiler...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...