15 Kasım 2011 Salı

kısır

''Her yiğidin yoğurt yiyişi farklı olur'' misali, hemen kısır tarifimi paylaşıyorum. Hiç bilmeyenlere benden bir tarif, bilenlere de 'başkaları nasıl yapıyor?'' için belki bir alternatif...

Malzemeler:
  • 2.5 su bardağı ince köftelik bulgur
  • 2 su bardağı sıcak su
  • yarım demet maydanoz
  • yarım demet nane
  • 3-4 adet taze soğan
  • 3/4 su bardağı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1/2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 çay bardağı limon suyu
  • 2 adet yeşil biber
  • 5-6 adet kornişon salatalık turşusu
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1/2  çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • tuz
  • nar ekşisi
Öncelikle verdiğim tüm ölçüler benim yaklaşık ölçülerim olup, genelde hazırlarken tadına bakarak arttırırım.

Yapılışı:
  • Bulguru geniş bir kaba alıp, sıcak suyu ilave edin ve şişmesi için kenara alın.
  • Tüm yeşillikleri ince ince kıyın.
  • Salçaları zeytinyağında iyice karıştırarak ezin.
  • Suyunu iyice çeken bulgura, zeytinyağlı karışımı ve biberleri ilave edip iyice karıştırın.
  • Biraz bekleyip, tek elinizle biraz yoğurun. (eldiveniniz yoksa, buzdolabı poşeti bu iş için ideal)
  • Malzeme ılınınca yeşillikleri, limon suyunu ve isteğe bağlı nar ekşisini ilave edin.

Kısırı marul, domates, turşu, turp, roka ile servis edebilirsiniz. Asma yaprağı da olabilir. Ama asma yaprağı yalancı sarmaya daha çok yakışıyor. Yalancı sarma pilavlık bulgurdan ve daha sulu yapılır. İçine domates de konur. Özellikle taze yaprakla nefis olur.
Afiyetle kalın..

9 yorum:

ÖRGÜÇANTAM-Hatice yazıcı dedi ki...

nefis bir görüntü:))
bir iki gün oldu bende yatım aşağı yukarı aynı tarifimiz.
ellerine sağlık canım bereketli sofraların olsun

Unknown dedi ki...

Yemelere doyamam kısır,,
Acılı acılıda oldumu tamamdır..
Ellerine sağlık.
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Nefisss gercekten kısıra bayılırım , aç tok farketmez yerım , sunum da muhteşemmm

Ferkay dedi ki...

Esercim bende bayılıyorum kısıra hergün olsa hergün yerim.
Çok güzel görünüyor,eline sağlık canım..
Sevgiler..

pembe kekik dedi ki...

Nefis görünüyor.Çok severim.Ellerinize sağlık.

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

esrcim merhabalar..

ben müsadenle bu güzelim tabağı alır giderim,
vallahi kızmaz arkadaşlarım.
bak bi sor istersen :=))

Sütüme Sarelleme Karışma!!! dedi ki...

kendi özümüzdeki tarifler aslında çok leziz çok bereketli. Alın işte kısır bu malzemeler uygun bütçeye hem de her daim her evde olabilir, besleyici hem de... ama taze domates sulandırıyor bence... fakat limon,turşu kesinlikle yakışıyor! afiyet olsun.

lezzetkahvesi dedi ki...

Tadı hala damağımda ellerine sağlık canım
Sevgiler,

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

Canım benim; kısırın harikaydı..Lakin ben şu anda blogumun yanındaki 'Vakit Buldukça'da höşmerim görmeme rağmen, bloguna geldiğimde onu bulamadım henüz..Düşmemiş sanırım daha:)) 'Hoş mu erim?' demiş bu tatlıyı ilk yaratan kadın erkeğine..Oradan kalmış ve söylene söylene bu hale gelmiş tatlının adı..Rivayet budur yani:)) Ellerine sağlık tatlım..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...