23 Ocak 2013 Çarşamba

browni kurabiye


Tadına bakan herkesin çok sevdiği, bizim evde sıkça yapılan bir kurabiye..
Sevgili Tümay'ın sayfasında görmüştüm ilk kez.
Ben ufak değişiklikler yaptım sadece. Islattığımız süt miktarını azalttım biraz daha. Üzerini ganajla süsledim.

Malzemeler:
  • 1 adet margarin - 250 gram (oda sıcaklığında)
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 kahve fincanı toz şeker
  • 50 gr kakao (4 tepeleme yemek kaşığı)
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un (2.5 su bardağıyla başlayın)
Şerbeti:
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı toz şeker (1-2 parmak eksik)
Ganaj:
  • yarım kutudan az  sıvı krema (yaklaşık 80 ml)
  • 80 gr bitter çikolata
Yapılışı:
  • Kurabiye malzemelerini bir kaba alıp karıştırın.
  • Ele yapışmayacak bir hamur elde edinceye kadar unu ilave ederek yoğurun.
  • Kulak memesi kıvamına gelince yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yuvarlayarak dizin.
  • 170 derecede önceden ısıtılmış fırında 10 dakika kadar çatlayana kadar pişirin.
  • Bu esnada şerbet için süt ve şekeri ayrı bir kapta karıştırın.
  • Şeker tamamen eriyinceye kadar karıştırarak eritin. Kesinlikle ateşe koymayın.
  • Pişen kurabiyeleri sıcakken soğuk süt şerbetine batırın ve bir kaba sıralayın.
  • Kalan şerbetinizi de kurabiyelerin üzerine dökün.
  • Kremayı kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtın.
  • Ocaktan alıp, içine çikolatayı kırarak koyun. İyice erimesini sağlayın.
  • Soğuyuncaya kadar ara ara karıştırın.
  • Kurabiyeler ılınınca, üzerine birer tatlı kaşığı çikolatadan koyun.
  • Üzerine file antep fıstığı koyun.


Afiyetle kalın..

20 Ocak 2013 Pazar

güzel bir GÜNün ardından


Blogcanlara çay daveti..

Sonunda her daim vakit problemi olan bendenizin de bir günü var :)
Evimde çok misafir ağırladım. Ama şu gün formatında ilk kez...
Hele ki açılışı Sevgili Sedef yapınca, 'nasıl yani' oldum resmen. 'Sedo'dan Lezzetli Tarifler'i bilen, hele ki Sedef'in masasında bulunma şansına sahip olanlar ne demek istediğimi çok iyi anlamıştır.

Geçen hafta, grubumuzun 2.talihlisi olarak, başlangıçta ortak paydamız yemek bloglarımız olan, sonradan aramızda güzel bir dostluk oluşan blogcanlarımı ağırladım evimde.

Onlar için hazırladıklarım;




Frambuazlı Cheescake son bir yıldır çok sık pişirdiğim bir kek. Tadı kadar, kırmızı rengi dolayısıyla da masamda olmasını istediğim bir lezzet. Bu kez biraz daha kalın olmasını istediğim için, malzemelerini yarım ölçü arttırdım.


Browni kurabiye de son zamanlarda yine çok sık yaptığım, yiyen herkesin tarifini istediği bir kurabiye. Daha önce bir türlü fotoğrafını çekemediğim için yayınlayamamıştım. Sevgili Figen'in bu güzel fotoğraflarından sonra, çok yakında tarifi blogda.. Çikolatalı bir tat olmalı dediğim menümde doğru seçim olduğunu kanıtladı.


Benim çok severek yediğim, Portakal Ağacı'nın klasikleşmiş tariflerinden biri olan İncirli Tatlı.. 
Denemelerim sonucunda orjinal tarifteki şeker miktarını ciddi şekilde azalttığım bu tarif yakında gelecek..


Kıymalı Muska Böreği benim için anne böreği. Her iki annemin de sık sık yaptığı, hazır yufkayla yapıldığından pratik ve lezzetli bir börek..


Sodalı Çıtır Börek de tuzlu kategorisinde yerini aldı. Menümün peynirlisi oldu.


Arkadaşlarımın ısrarları ile çay masalarımın vazgeçilmezi olan Kısır. Bu kez sunumunu değiştirmek istemiştim ama maalesef ona zaman kalmadı.


Zeytin Salatası, Vakit Buldukça'nın her türlü masadaki kurtarıcısı. Bana göre hem göze hem damağa hitap ediyor. Ve hazırlaması çok kolay..


Son günlerde bizim evde çok sık pişen Pamuk Poğaça'nın, kuru domatesli ve siyah zeytinli versiyonu. Ve bu ikiliye çok yakıştığını düşündüğüm kekik de var içinde..


Yoğurtlu Cevizli Havuç, bu menüde herhalde daha önce en çok yaptığım tarif. Henüz mutfakla bir alakamın olmadığı, evliliğimin ilk yılların da bile yaptığım çok sevdiğim bir lezzet. Ama bu kez görüntüsü beni hiç memnun etmedi. Kıvamı koyu olmasına rağmen, sulu gibi duruyordu tabakda. Sanıyorum süzme yoğurttan kaynaklanan bu problem, neyse ki tadında sorun yaratmadı.. 

Hoş sohbetler ettiğimiz keyifli bir GÜN :) oldu. Ama aramızda olamayıp, eksikliğini hissettiklerimiz de vardı. 
Şubat ayında tam kadro toplanabileceğimiz, sağlıklı ve keyifli bir günde buluşmak dileğiyle..


Güzel fotoğraflar için Figen Karavas Photography - Sevgili Figen'e çok teşekkür ederim. 

6 Ocak 2013 Pazar

frambuazlı irmik tatlısı



Buyrun size çok pratik bir tarif. Sunumunu da biraz farklı..
Bildiğimiz irmik tatlısını, frambuazla birleştirince ortaya harika hafif bir tatlı çıktı.
Geçen pazar gelen misafirlerim de beğenerek yediler. Sadece ben genelde şeker koyarken hep ölçünün altında kalırım. Şekeri eksik koyma eğilimim var. Ama bu kez frambuazın ekşimsi tadıyla birleşince, keşke irmik tatlısındaki şekeri azaltmasaymışım dedim.
Sizde şekeri azaltanlardansanız, benim düştüğüm hataya düşmeyin diye belirtmek istedim.

Malzemeler:
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 litre süt
  • 1 paket vanilya
  • 1 çorba kaşığı kadar tereyağ
Frambuaz sosu için;
  • 1 su bardağı frambuaz
  • 1 paket tart jölesi
  • 1 çay bardağı vişne suyu
  • 1.5 çay bardağı su
  • 2 yemek kaşığı şeker
Yapılışı:
  • İrmik, şeker ve sütü bir tencereye koyup karıştırarak pişirin.
  • Kaynamaya başladıktan 1-2 dakika sonra ocağı kapatıp, vanilya ve tereyağ ilave edin.
  • Suyla ıslattığınız tart kalıbına döküp, buzdolabında 1-2 saat bekletin.
  • Frambuazları rondodan geçirin.
  • Tart jöleyi üzerindeki tarife göre hazırlayın.
  • İrmikli tatlıyı tart kalıbından çıkarın.
  • Çukur kısmına sosu dökerek yayın.
İstenrse üzerine çikolata sos yada farklı bir meyveden sos hazırlanabilir.

Afiyetle kalın.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bu gadget'ta bir hata oluştu