16 Şubat 2010 Salı

ciğer sarma (darp)


Total kollestrol olmuş 254. Koyduğum yemeğe bakın..
Ama çok güzeel.. En son iznimi kullandığımda yine annemde yemiştim ciğer sarmasını.. Neyse ki o zaman kollestrolümün yükseldiğinin farkında değildim de, vicdan azabı çekmedim yerken :) Zaten yılda bir kez pişer bizim evde. Kurban Bayramından sonra.. Annem ben çok sevdiğim için dondurucu da saklar darbı, ben Akhisar'a gittiğimde hemen çıkarıp yapar.
Bu yemeği herkesin bildiğini sanmıyorum. Ama hangi yöreye aittir onu da bilmiyorum. Unutulmaması gereken bir lezzet olduğunu düşünüyorum sadece..



Malzemeler:

  • 1 kuzu ciğeri
  • 1 kuzu gömleği
  • 1.5 sb pirinç
  • 2 adet taze soğan
  • 1/3 çay bardağı çiçekyağ
  • 1.5 sb sıcak su
  • tuz, karabiber

Yapılışı:
  • Önce pirinçleri kabarmaları için suya koyuyoruz.
  • Ardından ciğeri küçük küçük kesip, yağda kavurmaya başlıyoruz.
  • Taze soğanları doğruyoruz.
  • Pirinci yıkayıp, süzüp soğanlarla beraber ciğerlere ilave ediyoruz.
  • Tuz, karabiberini koyuyoruz.
  • Üzerine yaklaşık 1.5 sb sıcak suyu ilave ediyoruz. 10 dak. pişiriyoruz.
  • Kuzu gömleğini yıkayıp, yumuşaması için ılık su da biraz bekletiyoruz. Sıcak olmasın..
  • Yumuşayan gömleği yayarak, içine pilavı koyuyoruz.
  • İstenirse tek kişilik küçük yapılabilir. Küçük yaparsanız gömleği sardıktan sonra ters çevirip herbirini tepsiye sıralayın.
  • Eğer büyük yapacaksanız daha bol içli, annem gibi dikmeniz gerekiyor.
  • 200 C'de fırında üstü çıtır çıtır kızarıncaya kadar pişirin.
Ben sarmadaki gömleği yani yağı yemiyorum. Ama bu yağ sayesinde lezzet kazanan ciğerli pilav nefis.. Çıtır çıtır kızarmış yağa hayır diyemiyorsanız, size afiyet olsun.

10 yorum:

mandalincikmazi dedi ki...

oooooooooo
canım dikkat et kolostrol yükselmiş ellerine sağlık dicem ama öncesi bu ne periz bu ne lahanı turşusu demedende kendimi alamıyorum neyse sen azcık tadına bakarsın:))
Elcazlarına sağlık canım güzel görünüyor ....

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Canım Arkadaşım bende kolestrol muhabbetinden çok sevmeme rağmen yiyemiyorum. Ama senede bir kereden bir şey olmaz:))) Ellerine sağlık tam annelerin yapacağı sabır işi bu yemek. Sevgiler.Hafta sonu görüşürüz.Mine

sevimlimutfak dedi ki...

Bu tarifi görünce çocukluk günlerime geri döndüm. Benim annemde çok yapardı ve muhteşem bir tadı vardır. Bizim evdede kurban bayramından sonra kurbanın gömleği ile mutlaka yapılırdı. Ciğer sarma, rumeli ye ait bir yemek. Yoğoslavya da çok yapılır. Annenizin ellerine sağlık. Sevgiler...

Narince dedi ki...

Can ciğer kuzu sarması sözü burdan geliyordu değil mi? Hep yapmaya niyetlenip de ertelediğim bir tarif. Ellerinize sağlık.

gülay mutfakta dedi ki...

annenizin ellerine sağlık.. bizim evde de yapılır..benim için çok özel bir lezzettir..ama biz adına can ciğer kuzu sarması diyoruz:)
sevgilerimle..

bellek dedi ki...

ellerinize sağlık.mükemmel görünüyor.Birde bloğunuza yüklediğiniz müzikler insanı çok dinlendiriyor.
NASIL YÜKLENİYOR ACABA YARDIM CI OLURMUSUN?
SEVGİLER......

Esma Ercengiz dedi ki...

Sevgili Bellek, ilgine teşekkürler.
Müzik için, sayfamın sağ alt köşesindeki ''Get Your Own Free Hypster.com Playlist. '' yazısına tıklayın.
Açılan sayfada sign up 'ı tıklayıp kayıt yapmanız gerekli. Ve istediğiniz parça ya da parçaları seçip playlist oluşturmalısınız.
Deneyin bakalım problem olursa yine yardımcı olmaya çalışırım.
Sevgiler..

lezzettabağı dedi ki...

Sevgili arkadaşım, yemek harika benim de canım anneciğim bunu çok güzel yapar. Şu an acayip derecede canım çekti vallahi.. en kısa zamanda kasabımdan temin edip yapacağım.. tek ricam lütfen bu güzelliklerin arasında kolestrollerini, trigliseridini de korumaya çok ama çok dikkat etmelisin şakası olmuyor.. sevgiler. Bende bekliyorumm..

Adsız dedi ki...

ellerine sağlık annenizin ben de akhisarlıyım bu yemeği çok fazla bilen yok ben de çok severim bu yemeği birde kurban bayramının vaz geçilmezi sura tarif için teşekkürler ayrıca geçmiş olsun

Sahire dedi ki...

Ciğer sarması veya gömlek dolması dediğimiz bu nefis yemeğin içi kavrulmuş kuru soğan, bolca çam fıstığı, kuş üzümü, tarçın ve yeni baharın da ilave edildiği iç pilavla hazırlanır. Gömleğin yağlı aşırı kalın kısımları ayırılıp zar gibi ince kısımlarıyla porsiyon şeklinde hazırlanıp üstüne yumurta sarısı sürülür. Fırından çıkar çıkmaz da tepsi eğilip fazla yağlar akıtılır. Bornovada büyümüş, İzmirli, yemek yapmaya meraklı, emekli bir kimya mühendisi olarak sizinle tanışıp bunu birlikte hazırlamak isterdim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...