11 Nisan 2010 Pazar

iç baklalı enginar

Hiçbir yemeği bu kadar 'hımm.. harika.. nefis.. ' diye yemiyoruzdur..
Hergün yapsam itiraz etmeyiz sanırım.  Mevsimi geçmeden doya doya yemek için, pazarda, markette, manavda gözüm hep onlarda... 
Bezelyelisi, sadesi, baklalısını yapıyorum sıradan. Dolması da çok güzel oluyormuş. Hiç yemedim ama meraktayım..

Malzemeler:

  • 5-6 adet enginar
  • 1 kg kabuklu iç bakla
  • 1 orta boy soğan
  • 3-4 dal dereotu
  • 1 adet limon
  • tuz
  • zeytinyağ

Yapılışı:
  • Temizlemeye elim iyice alıştı artık. Temizlenmesini daha önce zeytinyağlı enginar yazımda bahsetmiştim.
  • Enginarların dış yapraklarını soydum, uçlarını ve saplarını kestim, dörde bölerek içindeki tüyleri temizleyip limonlu suya attım.
  • Baklaların önce dış kabuklarını temizledim. İç baklayı Gümüldür'den aldığımda, köylü teyzeler 'hadi kızım sen dolaş biz temizleyiverelim..' derlerdi. Pek hoşuma giderdi bu teklif, bu kez iş başa düştü.
  • Daha sonra iç kabuklarını da temizledim. İsterseniz çizip, sıcak suya attığınızda baklalar açılır hemen. Kabuğu ayırması kolay olur. Ama ben sıcak suya koymadan temizledim bu kez..
  • Daha sonra iri iri doğradım soğanları ve zeytinyağında biraz kavurdum.
  • Sıcak suyu ilave ederek, üzerine 1 limonun suyunu ekledim. Miktar fazla olduğundan ve limonu bu yemeğe çok yakıştırdığımdan, 1 limonun tamamını koyuyorum. Hatta yerken de tabağımda bir daha koyuyorum:)
  • Enginarları yıkayıp, kaynayayn suya attım.
  • Baklalar çok çabuk piştiğinden, 10-15 dakika sonra onları ilave ettim.
  • Bir 10-15 dakika sonra tuzunu ilave edip, altını kapattım. 


Bu bahar yemeğinin yanına, bahar gibi bir salata yakıştı doğrusu..

11 yorum:

Magia da Inês dedi ki...

Olá, amiga!
Passei para uma visitinha... amei!
As receitas são deliciosas e as fotos dos pratos estão belíssimas.
Você é muito talentosa!...
Bom domingo!
Boa semana!
Itabira - Brasil

Saglıklımutfak dedi ki...

esercim nefis. bende geçen yaptım . Akşam yemeği niyetine hepsini yiyebilirim. sevgiler

MUTFAKISTAN dedi ki...

NASIL GUZEL GORUNUYOR
AFİYET OLSUN
SEVGILER

birdilimdus dedi ki...

Sağlıklı ve besleyici bir mönü ellerine sağlık.

Sevgiler,
Evren

Eylem dedi ki...

bizim evde hiç yenmez enginar.ama bu şekilde denemeliyim birde.ellerine saglık.

ŞÜKRAN dedi ki...

Henüz enginarı bu mevsim almadım ama mutlaka tazelerinden bulup bu şekilde bende pişiririm .ellerine sağlık seninde yemeğin eminim çok lezzetli olmuşturve tabiki olmazsa olmaz salata da muhteşem görünüyor .. sevgiyle kal..

yildiz dedi ki...

Tam bir bahar sofrasi olmus,oldukca da saglikli.Ellerinize saglik arkadasim......

Muhterem'le Afiyetle dedi ki...

Sevgili Eser,
Ellerine sağlık, enginar ve bahar renklerinde ki salatan nefis görünüyor.
Enginar bizim evde de çok sevilir, mevsiminde sık sık alırım.
Hep farklı pişirmenin yollarını ararım.
İstanbul'da pazarda enginarları hep temizlenmiş, kase şeklinde, limonlu suyun içinde satışa sunuyorlar.
Kase şeklinde olması işimizi çok kolaylaştırıyor.
Sadece 1 kere dolmasını yapmak için yapraklı almıştım.

Tümay dedi ki...

Hımmm daha önce iç baklalı olarak yemedim ama tadını az çok tahmin ediyorum ve de bu bile canımın istemesine yetiyor. ne de olsa karaciğer dostu enginar:) Nesi kötü olabilirki. Eline sağlık güzel de gözüküyorlar.Sevgiler...

Özlem'in Doğası dedi ki...

Derler ya '' olsa da yesek'', aynen ondan işte...

Mutfak Havlusu dedi ki...

Enginar çok ama çok severim.ama iç baklalı hiç yemedim,ellerinize sağlık.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bu gadget'ta bir hata oluştu