26 Ocak 2011 Çarşamba

haşhaşlı cevizli çörek


Ailemizin hünerli ellerinden Tevhide Yenge'min tarifi..
Bazı eller vardır ki en basit bir tarif bile, farklı bir lezzet kazanır onlarla. Tadına doyum olmaz yaptıklarının. Göz kararı, pratiklik ve lezzet birleşir her yemekte. Yengem de o kişilerden biridir benim için.  Yedirmeyi de o kadar çok sever ki çocukluğumdan beri ne zaman O'na gitsem, epeyce bir kalori alarak dönerim eve.
Küçükken yemek yapışını izlerdim. Parmakları yormazdı malzemeleri :) Nasıl tarif edeceğimi bilemedim ama aynen öyle. Hamurlar kolayca şekillenirdi elinde. Hayranlıkla seyrederdim..
En son gittiğimde de, ben çok seviyorum diye bu çörekleri yapmış hemen..
Ve daha bir sürü şey..

Tarif alınmadan olmazdı tabii..

Malzemeler:
  • 1/4 su bardağı sıvı yağ
  • 3 su bardağı su
  • 1 su bardağı ceviz
  • 1.5 paket instant maya
  • 2 yemek kaşığı haşhaş
  • 2 yemek kaşığı şeker (hamura)
  • 4 yemek kaşığı şeker (haşhaş-ceviz karışımına)
  • 1 tatlı kaşığından biraz az dövülmüş karanfil

Yapılışı:
  • Su, yağ, 2 kaşık şeker ve maya karıştılır.
  • Akıcı bir hamur elde edinceye kadar un ilave edilir. Kabarmaya bırakılır.
  • Hamurdan bir parça alınarak, şerit halinde açılır ve yağlanır. Elinizle yağlarak açılması da daha kolay olur.
  • Bir beze daha aynı şekilde açılarak üst üste konur.
  • Üzerine 4 yemek kaşığı şeker, haşhaş ve ceviz karışımından serpilir.
  • Şerit rulo gibi yapılarak kıvrılır ve tepsiye sıralanır.
  • İsternirse hamur daha büyük açılarak da yapılabilir. Üst üste yağlanmış iki beze konularak üzerine haşhaşlı karışımdan serpilir.
  • İstenilen genişlikte şeritler halinde kesilebilir.
  • 180 C lik fırında pişirilir. Fırınlar farklılık göstereceğinden, kontrol edilerek pişirilir.


Ellerine sağlık Yengecim...


17 yorum:

derya dedi ki...

Canım yengenin elelrine sağlık harika olmuş gerçekten sevgiler...

sarkaç dedi ki...

Lezzet çağlıyor gerçekten, ellerine sağlık yengenizin.

lezzet sarayı dedi ki...

nefis görünüyor nefis olsada şimdi pekmeze bana bana yesek.

HASRET dedi ki...

evet var var bendede var o meleklerden :)
tevhide hanima cok tesekkürler! seninde ellerine saglik canim.. sicaick sevgileirmle.. mutlu kal.

Saglıklımutfak dedi ki...

böyle kabarık lezzetleri seviyorum eline sağlık canım

ÖRGÜÇANTAM dedi ki...

yengenizin ellerine sağlıklı Eşim Eskişehir /İnönülü orada lokum diyorlar ve sık yapıyorlar:)
sevgiler canım

YEMEK VAKTİ dedi ki...

Ellerine sağlık canım pastanede satılanlardan çok çok güzel bir görüntüsü var

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

Esmacım, benim de güya yapıp yazmayı planladığım ama bir türlü kısmet olmayan bir çörek bu. Çok lezzetli oluyor ama haşhaş bulmak öyle zor ki. Kipa'da 40 yılın başı denk geliyor. Pazarda falan da görmüyorum. Bulduğumda alayım bari. Ellerine sağlık canım kardeşim. Sevgiler..

Özgen dedi ki...

Hmmm nefis bayılırım haşhaşlı çöreğe ellerinize sağlık çok güzel görünüyor sevgiler...

Seçil / Yemek Aşkı dedi ki...

çayımın yanına alıorum tabağı.. ellerine sağlık..

NzlGl dedi ki...

Size katılıyorum elin lezzeti konusunda.
Gerçekten bazı insanlarda çok daha fazla bu olay.
Yengenizin eline sağlık aynı dışarda satılanlar gibi olmuş
sevgiler

nesrin dedi ki...

Elleinize saglik. Lezzeti görünüsünden seziliyor. Sevgiler...

Damak Tadı dedi ki...

Tam Samsun'da ki haşhaşlılara benzemiş..Çok severim ama yapanımız yok..))Yengenizin ellerine sağlık..Sevgiler..

Tümay Öztürk dedi ki...

ben bu çöreği o kadar çok severim ki! Ellerine sağlık...

casminella dedi ki...

Yapanın da yayınlayanın da ellerine sağlık, harika görünüyor...

bülbülünyeri dedi ki...

Canım,
ellerine sağlık. Nefis görünüyor. Yengene de tarif için teşekkürler.
Sevgiyle kal.

Kendimce dedi ki...

bende çok severim ellerinize sağlık hatta üniversiteye giderken bir sabah kahvaltısı için götürdüğümde bir arkadaşım (yazık hiç yememiş ve duymamış)haşhaş yasak değilmi uyuşturur yemeyin demişti de çok gülmüştük

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bu gadget'ta bir hata oluştu