Ailemizin hünerli ellerinden Tevhide Yenge'min tarifi..
Bazı eller vardır ki en basit bir tarif bile, farklı bir lezzet kazanır onlarla. Tadına doyum olmaz yaptıklarının. Göz kararı, pratiklik ve lezzet birleşir her yemekte. Yengem de o kişilerden biridir benim için. Yedirmeyi de o kadar çok sever ki çocukluğumdan beri ne zaman O'na gitsem, epeyce bir kalori alarak dönerim eve.
Küçükken yemek yapışını izlerdim. Parmakları yormazdı malzemeleri :) Nasıl tarif edeceğimi bilemedim ama aynen öyle. Hamurlar kolayca şekillenirdi elinde. Hayranlıkla seyrederdim..
En son gittiğimde de, ben çok seviyorum diye bu çörekleri yapmış hemen..
Ve daha bir sürü şey..
Tarif alınmadan olmazdı tabii..
Malzemeler:
- 1/4 su bardağı sıvı yağ
- 3 su bardağı su
- 1 su bardağı ceviz
- 1.5 paket instant maya
- 2 yemek kaşığı haşhaş
- 2 yemek kaşığı şeker (hamura)
- 4 yemek kaşığı şeker (haşhaş-ceviz karışımına)
- 1 tatlı kaşığından biraz az dövülmüş karanfil
Yapılışı:
- Su, yağ, 2 kaşık şeker ve maya karıştılır.
- Akıcı bir hamur elde edinceye kadar un ilave edilir. Kabarmaya bırakılır.
- Hamurdan bir parça alınarak, şerit halinde açılır ve yağlanır. Elinizle yağlarak açılması da daha kolay olur.
- Bir beze daha aynı şekilde açılarak üst üste konur.
- Üzerine 4 yemek kaşığı şeker, haşhaş ve ceviz karışımından serpilir.
- Şerit rulo gibi yapılarak kıvrılır ve tepsiye sıralanır.
- İsternirse hamur daha büyük açılarak da yapılabilir. Üst üste yağlanmış iki beze konularak üzerine haşhaşlı karışımdan serpilir.
- İstenilen genişlikte şeritler halinde kesilebilir.
- 180 C lik fırında pişirilir. Fırınlar farklılık göstereceğinden, kontrol edilerek pişirilir.
Ellerine sağlık Yengecim...
17 yorum:
Canım yengenin elelrine sağlık harika olmuş gerçekten sevgiler...
Lezzet çağlıyor gerçekten, ellerine sağlık yengenizin.
nefis görünüyor nefis olsada şimdi pekmeze bana bana yesek.
evet var var bendede var o meleklerden :)
tevhide hanima cok tesekkürler! seninde ellerine saglik canim.. sicaick sevgileirmle.. mutlu kal.
böyle kabarık lezzetleri seviyorum eline sağlık canım
yengenizin ellerine sağlıklı Eşim Eskişehir /İnönülü orada lokum diyorlar ve sık yapıyorlar:)
sevgiler canım
Ellerine sağlık canım pastanede satılanlardan çok çok güzel bir görüntüsü var
Esmacım, benim de güya yapıp yazmayı planladığım ama bir türlü kısmet olmayan bir çörek bu. Çok lezzetli oluyor ama haşhaş bulmak öyle zor ki. Kipa'da 40 yılın başı denk geliyor. Pazarda falan da görmüyorum. Bulduğumda alayım bari. Ellerine sağlık canım kardeşim. Sevgiler..
Hmmm nefis bayılırım haşhaşlı çöreğe ellerinize sağlık çok güzel görünüyor sevgiler...
çayımın yanına alıorum tabağı.. ellerine sağlık..
Size katılıyorum elin lezzeti konusunda.
Gerçekten bazı insanlarda çok daha fazla bu olay.
Yengenizin eline sağlık aynı dışarda satılanlar gibi olmuş
sevgiler
Elleinize saglik. Lezzeti görünüsünden seziliyor. Sevgiler...
Tam Samsun'da ki haşhaşlılara benzemiş..Çok severim ama yapanımız yok..))Yengenizin ellerine sağlık..Sevgiler..
ben bu çöreği o kadar çok severim ki! Ellerine sağlık...
Yapanın da yayınlayanın da ellerine sağlık, harika görünüyor...
Canım,
ellerine sağlık. Nefis görünüyor. Yengene de tarif için teşekkürler.
Sevgiyle kal.
bende çok severim ellerinize sağlık hatta üniversiteye giderken bir sabah kahvaltısı için götürdüğümde bir arkadaşım (yazık hiç yememiş ve duymamış)haşhaş yasak değilmi uyuşturur yemeyin demişti de çok gülmüştük
Yorum Gönder